Sfecla roșie este un aliment bogat în vitamine precum: vitamina B, mangan, potasiu, fibre, fier, fosfor, dar și vitamina C. Este una dintre cele mai benefice legume pentru sănătatea ficatului, iar sucul de sfeclă roșie este unul dintre cele mai bogate alimente ca sursă de antioxidanți și nitrați naturali.

Astfel, consumul regulat de sfeclă este modalitatea eficientă de a consuma nutrienții și cantitatea de fibre de care organismul tău are nevoie.

Sfecla roșie face parte din alimentele alcaline. 

Citeste si: Trei reţete cu sfeclă roşie pentru iarnă: Beneficii imense multe pentru sănătate

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: O femeie face bani depistându-i pe bărbații care își înșală partenerele. Ce face un „tester de fidelitate” și cât câștigă pe lună- antena3.ro

Citeste si: ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost posibil ca pilotul de parapantă să cadă din aer, când zbura cu o turistă, lângă Brașov- wowbiz.ro

Mai mult, consumul de sfeclă roșie păstrează ficatul sănătos Betaina, substanță din compoziția sfeclei stimulează funcția celulelor hepatice și protejează ficatul împreună cu conductele biliare. Consumul regulat de sfeclă, datorită fibrelor, ajută și la detoxifierea ficatului.

Sfecla roșie reduce riscul de cancer

Aportul de sfeclă în alimentație poate reduce riscul de cancer datorită betacianinei, substanța care dă culoarea intensă acestei plante și care este, totodată, implicată în reducerea tumorilor.

Stimulează funcția de detoxificare a ficatului

Organismul are mecanismele sale prin care poate elimina toxinele, însă unele alimente, cum este și sfecla roșie, le poate stimula.

Sfecla roșie ameliorează tranzitul intestinal

Datorită conținutului ridicat de fibre, sfecla poate normaliza digestia, mai ales după ce se consumă grăsimi și proteine în exces, cum ar fi de sărbători. Consumul regulat de sfeclă roșie reglează, deci, tranzitul intestinal.

Regleacă colesterolul

Printre beneficiile pe care le are sfecla roșie este și acela de a regla valoarea colesterolului, datorită fibrelor care absorb grăsimile și conduc la eliminarea lor din corp.

Sfecla roșie contribuie la reglarea tensiunii arteriale

Prin eliberarea unei substanțe ale cărei efecte au impact benefic asupra funcționării vaselor de sânge, sfecla roșie poate reduce hipertensiunea. Sucul de sfeclă roșie, de exemplu, reglează tensiunea arterială în câteva ore de la consum. Acest lucru se petrece întrucât unele substanțe din sfeclă se transformă în oxid nitric odată ce pătrund în organism. Oxidul nitric relaxează vasele de sânge, dilatându-le și reducând astfel tensiunea arterială mărită.

Sfecla roșie are proprietăți antiinflamatoare

Dieta așa-numită occidentală, bogată în zahăr, alimente ultra procesate și grăsimi trans favorizează inflamația, așa că, pentru a contracara aceste efect, este recomandat consumul de alimente antiinflamatoare cum este și sfecla. Un nivel redus de inflamație în organism scade riscul de afecțiuni precum Alzheimer, Parkinson, boli cardiace, diabet și nu numai.

Chiar dacă sfecla este în continuare în atenția cercetătorilor pentru a-i confirma efectele și multe dintre beneficii nu pot înlocui terapiile clasice, includerea în dietă nu dăunează atât timp cât nu se fac excese.

Contraindicații

Sucul de sfeclă, dacă nu este depozitat în condiții potrivite, poate acumula bacterii ce transformă nitrații în nitriți, contaminând sucul.

Nivelul crescut de nitriți poate fi dăunător organismului.

Consumul crescut de sfeclă roșie, în special sucul de sfeclă, poate cauza beturie. Pigmenții (betacianine) care dau culoarea roșie sfeclei pot duce la colorarea urinei în roz sau roșu. Betanina este compusul ce cauzează așa-numita beturie, reprezentată de incapacitatea organismului de a dizolva pigmentul respectiv.

Citeste si: Veste importantă pentru femei! Cine sunt pensionarele care trebuie să se prezinte la casele teritoriale de pensii- kfetele.ro

Citeste si: Regele Charles, acuzat de genocid de o senatoare indigenă în timpul vizitei oficiale în Australia: „Ne-aţi distrus pământul”- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce s-a întâmplat cu vedeta care a decis să „păstreze tumoarea” după ce a aflat că are cancer. A refuzat operația- antena3.ro

Citeste si: Tot ce trebuie să ştii despre sfecla roşie: Beneficii şi contraindicaţii


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si