Toxiinfecţia alimentară: La ce trebuie să fim atenţi în perioada verii?

Toxiinfecţia alimentară: Pe timpul verii, cel mai frecvent ne confruntăm cu problemele digestive. Dacă iarna alegem să mâncăm alimente grase, vara este indicat să schimbăm modul în care ne alimentăm. Pe timpul verii, metabolismul crește.

Author: Alexandra Bercea vineri 22 iulie 2022 , 17:44

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Toxiinfecţia alimentară: Oboseala, durerile de cap și disconfortul abdominal ne pot strica buna dispozitie complet. Alimentația trebuie echilibrată și adaptată sezonului. 

Ce este toxiinfecția alimentară?

Toxiinfecția alimentară, sau intoxicația alimentară, este o consecință a unor boli cauzate de consumul de alimente contaminate. Acestea sunt produse de microorganisme infecțioase (virusuri, bacterii, paraziți) sau de toxinele acestora. Aceste toxine pot contamina hrana în orice moment al procesului de procesare sau de producție. Contaminarea poate avea loc și în timpul manipularii sau pregătirii ei la domiciliu.

Care sunt simptomele toxiinfecției alimentare?

Toxiinfecțiile alimentare au ca principale simptome: greața, vărsăturile, crampele abdominale, diareea, febra și frisoanele.

Simptomele sunt ușoare iar pacientul poate fi tratat la domiciliu, însă în cazuri severe poate fi necesară chiar internarea în spital. Nu trebuie făcută confuzia între intoxicația/ toxiinfecția alimentară și indigestia. Acestea sunt două afecțiuni diferite, chiar dacă unele simptome sunt asemănătoare.

Care sunt cauzele toxiinfecției alimentare?

Toxiinfecțiile alimentare apar în urma contaminării hranei cu diverse microorganisme. Contaminarea poate fi încrucișată, adică prin transfer al microorganismelor de pe un aliment pe altul. Se întălnește mai des în cazul alimentelor care sunt consumate fără a fi procesate în prealabil (legume și fructe proaspete ori salate).

Cele mai frecvente microrganisme care produc toxiinfecții alimentare sunt:

  • norovirusul (anterior denumit şi virus NorwalK);
  • salmonella;
  • clostridium perfringens;
  • campilobacter;
  • stafilococul auriu.

Ce toxine pot produce toxiinfecții alimentare?

  • produse de bacterii (enterotoxine, citotoxine, exotoxine, neurotoxine);
  • produse de plante (toxine din ciuperci, beladona);
  • produse de animale;
  • produse de pești

Citeste si: Val de infecţii digestive în România. Enterocolitele şi toxiinfecţiile, printre cele mai răspândite în rândul copiilor

Paraziții care produc toxiinfecții alimentare sunt giardia, amoeba, trichinella și tenia. 

Cum putem preveni toxiinfecția alimentară?

Pentru a a preveni o toxiinfecție alimentară trebuie să respectăm anumite reguli

  • spălarea corectă, de mai multe ori pe zi, a mâinilor cu apă și săpun, timp de min 20 sec;
  • spălarea corectă a vaselor și suprafețelor pe care se pregătește mâncarea cu apă și detergent;
  • spălarea corectă a legumelor și fructelor înainte de a fi consumate;
  • alimentele trebuie menținute separat, unele de altele, până când sunt preparate pentru a evita contaminarea;
  • alimentele trebuie gătite la temperatura corectă;
  • alimentele trebuie refrigerate corespunzător, menținând în frigider o temperatură adecvată, evitându-se supraaglomerarea frigiderului;
  • evitarea consumului de apă din surse nesigure sau de lapte nepasteurizat, ori de alimente expirate.

 

Citeste si: Șapte persoane au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară de la o ciorbă de perișoare

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si