Tradiții și superstiții de Florii. Ce trebuie să faci în această zi sfântă

Tradiții și superstiții de Florii. Floriile este sărbătoarea care vestește apropierea Paștelor și care se sărbătorește în fiecare an cu o săptămână înainte de Învierea Domnului.

Author: Razvan Ilie Sunday 25 April 2021 , 08:13

florii 2021
Tradiții și superstiții de Florii. Ce trebuie să faci în această zi sfântă
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Florii 2021. Evenimentele liturgice prilejuite de sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile, din acest an se desfășoară cu respectarea regulilor sanitare în vigoare, conform următorului program transmis de Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Începând cu ora 08:30, la Patriarhie, se oficiază slujba de binecuvântare a ramurilor de salcie şi finic. Ulterior, aceste ramuri, împreună cu iconițe și pachețele cu anafură, sunt împărțite la „Baldachinul Sfinților” credincioșilor prezenți.

De la ora 09:30,   va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească la Altarul Mare de vară al Catedralei Patriarhale.  Dacă vremea este nefavorabilă, Sfânta Liturghie arhierească de Florii 2021 va fi oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale, cu participarea unui număr de maximum 70 de credincioși, respectându-se toate regulile sanitare în vigoare.

Citeste si: Mesaje de Florii pentru prieteni, familie și pentru toți cei care poartă nume de floare

Tradiții și superstiții de Florii. Ce trebuie să faci în această zi sfântă

Tradiții de Florii. În tradiția creștină românească, în ziua de Florii, la biserici se împart crenguțe de salcie sfințite, acestea semnificând ramurile cu care Iisus a fost întâmpinat de către credincioși la

intrarea în Ierusalim.

Conform tradiției populare românești, crenguțele de salcie cu mâțișori sunt păstrate în casă de credincioși și agățate la icoane sau geamuri și se spune că au rol de protecție. Este de rău augur să arunci aceste mlădițe de salcie primite la biserică.

Citeste si: Cele mai frumoase mesaje de Florii 2021. Idei de felicitări și sms-uri pentru cei dragi

Tradiții de Florii. În duminica Floriilor este dezlegare la pește, iar cei care au ținut tot postul, se spune că se vor vindeca de orice boală, dacă vor mânca pește preparat chiar de ei în această zi. Este interzis, însă, să consumi carne azi, fiind încă în postul Paștelui.

În unele zone, aceste crenguțe de salcie, luate în ziua de Florii de la biserică, sunt împletite sub formă de coronițe și agățate în livezi și în grădinile de legume, pentru ca acestea să fie cât mai roditoare și protejate de dăunători.

Citeste si: Ce nume se sărbătoresc de Florii. Sigur nu știai cui să-i trimiți mesaj de felicitare

Florii 2021. Tradiții populare pentru această zi

De asemenea, în tradiția populară se mai spune că este bine să te împărtășești în ziua de Florii, pentru a ți se îndeplini dorința, pe care trebuie să ți-o pui în gând atunci când preotul îți dă sfânta împărtășanie.

În anumite regiuni din țară, fetele pun busuioc sub perne în noaptea Floriilor, pentru a deveni mai frumoase.

Înaintea sărbătorii de Florii, fetele nemăritate din Banat şi Transilvania obişnuiesc să pună o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, aceste obiecte sunt folosite în farmece pentru noroc în dragoste şi sănătate.

De asemenea, exista obiceiul ca părinţii îi lovească pe copii cu nuieluşa de salcie când veneau de la biserică, pentru a creşte sănătoşi şi înţelepţi.

Citeste si: VIDEO- Coroniță de Paște făcută acasă cu salcie și puțină imaginație

Tradiția din bătrâni spune că în această zi se poate prognoza vremea în ziua de Paște. Oamenii spun că vremea de Paște va fi la fel ca în ziua de Florii, astfel, dacă va fi soare sau ploaie de Florii, la fel va fi și de Paște.

În sâmbăta Floriilor, femeile din unele zone ale ţării aduc ofrandă de pomenire a morţilor, împărţind plăcinte de post. 

Florii 2021. Cum s-a făcut intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim 

Despre intrarea Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim, vorbesc toţi Sfinţii Evanghelişti- Matei 21, 1-11; Marcu 11,1-11; Luca 19, 29-38; Ioan 12, 12-18.

Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul face însă o precizare: „Mulţime mare de iudei au aflat că este acolo şi au venit nu numai pentru Iisus, ci să vadă şi pe Lazăr pe care-l înviase din morţi. Şi s-au sfătuit arhiereii ca şi pe Lazăr să-l omoare. Căci, din cauza lui mulţi dintre iudei mergeau şi credeau în Iisus. A doua zi, mulţime multă, care venise la sărbătoare, auzind că Iisus vine în Ierusalim, au luat ramuri de finic şi au ieşit întru întâmpinarea Lui şi strigau: Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel!” (Ioan 12, 9-13).

Din Evanghelia Sfântului Apostol Ioan se înţelege că Învierea lui Lazăr şi Intrarea Domnului în Ierusalim sunt strâns legate între ele, iar primirea triumfală făcută Mântuitorului Iisus Hristos a fost cauzată de minunea învierii lui Lazăr, care a determinat poporul să creadă că El este regele pe care îl aşteptau, vestea fiind răspândită cu repeziciune până la Ierusalim.

De aceea, oamenii se adunau pe drumurile ce mergeau spre porţile oraşului, unii tăiau crengi de palmier şi le aşezau pe jos, alţii îşi întindeau hainele pe drum pentru ca Mântuitorul nostru să calce pe ele amintind de ritualul pe care îl practica poporul la primirea regilor de odinioară în Ierusalim.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Ionuț a cedat! Concurentul a izbucnit în lacrimi în fața tuturor. Ce se întâmplă între... Ionuț a cedat! Concurentul a izbucnit în lacrimi în fața tuturor. Ce se întâmplă între el și Larisa: Nu crezi tot ceea ce s-a întâmplat între noi. Au ajuns la final?
kfetele.ro
Ce notă a luat la BAC iubita lui Liviu Vârciu: „Pe vremea când nu aveam laptop sau... Ce notă a luat la BAC iubita lui Liviu Vârciu: „Pe vremea când nu aveam laptop sau internet nelimitat”
spotmedia.ro
Nasul electronic a dat verdictul: Care este legătura între cum miroși și prietenii pe... Nasul electronic a dat verdictul: Care este legătura între cum miroși și prietenii pe care îi ai
spotmedia.ro
A fost descoperită cea mai mare bacterie din lume. E un Everest printre suratele sale A fost descoperită cea mai mare bacterie din lume. E un Everest printre suratele sale
b1.ro
Vladimir Putin ar putea fi înlăturat de la putere de propriul anturaj. Cine țintește... Vladimir Putin ar putea fi înlăturat de la putere de propriul anturaj. Cine țintește locul președintelui rus
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Românii, sfătuiți să se împrumute. Vin vremuri crâncene Românii, sfătuiți să se împrumute. Vin vremuri crâncene
doctorulzilei.net
Ce semne prevestesc un atac cerebral și cu o lună înainte Ce semne prevestesc un atac cerebral și cu o lună înainte
romaniatv.ro
VIDEO Tren deraiat după coliziunea cu o basculantă. Sunt morţi şi răniţi, iar... VIDEO Tren deraiat după coliziunea cu o basculantă. Sunt morţi şi răniţi, iar circulaţia este blocată total
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si