Trei țări îşi unesc forţele pentru producerea unor vaccinuri pentru mutaţiile COVID-19

Austria şi Danemarca se vor alia cu Israelul pentru producerea unor vaccinuri de generaţia a doua pentru mutaţiile coronavirusului, potrivit Reuters.

Author: Alina Raducu miercuri 03 martie 2021 , 07:30

Trei țări îşi unesc forţele pentru producerea unor vaccinuri pentru mutaţiile COVID-19
Trei țări îşi unesc forţele pentru producerea unor vaccinuri pentru mutaţiile COVID-19
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Iniţiativa celor două state membre ale UE a venit pe fondul nemulţumirilor tot mai mari legate de întârzierile apărute în aprobarea, comandarea şi distribuirea vaccinurilor, care au făcut

ca blocul celor 27 de state membre să rămână cu mult în urma campaniei de vaccinare din Israel.

Ce spune cancelarul austriac despre procurarea vaccinurilor anti-covid de către UE?

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a spus că este corect că UE procură vaccinuri pentru statele membre, dar că Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) a fost prea lentă în aprobarea acestora.

”Prin urmare, trebuie să ne pregătim pentru viitoarele mutaţii şi nu ar trebui să mai depindem doar de UE pentru producerea vaccinurilor din a doua generaţie”, a afirmat marţi cancelarul conservator.

De asemenea, premierul danez Mette Frederiksen a criticat, programul de vaccinare al UE.

”Nu cred că poate rezista singură, pentru că trebuie să creştem capacitatea. De aceea, acum avem norocul de a începe un parteneriat cu Israelul ”, a declarat Frederiksen.

Întrebată dacă Danemarca şi Austria doresc să ia măsuri unilaterale în vederea obţinerii vaccinurilor, Frederiksen a spus: ”Poţi să-i spui aşa”.

”Nu înseamnă deloc că strategia a eşuat sau că suntem împotriva strategiei”, a spus purtătorul de cuvânt Stefan de Keersmaecker.

Kurz şi Frederiksen urmează să călătorească în Israel săptămâna aceasta pentru a vedea de aproape cum are loc distribuirea rapidă a vaccinurilor.

Citeste si: Comisia Europeană analizează aprobarea de urgenţă a vaccinurilor anti- Covid-19

Comisia Europeană a declarat că statele membre sunt libere să încheie acorduri separate dacă doresc

Israelul, care a semnat rapid contracte şi a aprobat vaccinurile de la producătorii americani de medicamente Pfizer şi Moderna, a distribuit 94 de doze de vaccin la 100 de persoane, în timp ce UE a distribuit doar şapte, conform monitorizării efectuate de Our World in Data.

Primul ministru Benjamin Netanyahu, care a făcut din distribuirea vaccinurilor o temă a campaniei sale pentru realegerea sa în scrutinul din 23 martie, a vorbit despre ”o corporaţie internaţională pentru fabricarea vaccinurilor”.

Niciuna dintre cele trei ţări nu are o capacitate semnificativă de fabricare a vaccinurilor, ceea ce ridică întrebări cu privire la cât de realiste sunt ambiţiile lor de a obţine o autosuficienţă mai mare.

Un număr din ce în ce mai mare de ţări din UE au plasat comenzi secundare pentru vaccinuri din Rusia şi China, chiar dacă EMA nu a decis încă dacă sunt sigure şi eficace.

Slovacia a anunţat luni că a comandat 2 milioane de doze din vaccinul rusesc Sputnik V şi se aşteaptă ca în această lună să ajungă jumătate din această cantitate, pentru a ajuta la oprireaa creşterii infecţiilor.

Cehia, țara care se confruntă cu cea mai gravă epidemie de Covid-19 dintre ţările UE- are în vedere, de asemenea, să comande vaccinuri Sputnik V din Rusia.

Totodată, Ungaria a comandat un vaccin dezvoltat de compania Sinopharm din China, prim-ministrul Viktor Orban anunţând duminică că a fost vaccinat.

În plus, cele trei vaccinuri autorizate până acum pentru utilizare în UE, realizate de Pfizer şi partenerul german BioNTech, Moderna şi AstraZeneca, se bazează pe producţia din ţări precum Germania, Marea Britanie, Elveţia, Belgia şi Olanda.

Citeste si: Vaccinul anti-COVID-19 Johnson & Johnson ar putea fi aprobat în UE pe 11 martie


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si