
1 din 5 | Tuspaisul de urzici reteta

2 din 5 | Tuspaisul de urzici reteta

3 din 5 | Tuspaisul de urzici reteta

4 din 5 | Tuspaisul de urzici reteta

5 din 5 | Tuspaisul de urzici reteta
Țuspaisul de urzici este o rețetă veche pe care mulți români au uitat-o, dar care vă va încanta total dacă o încercați. Iată cât de simplu se prepară
Țuspaisul de urzici. Urzicile se numără printre primele verzituri comestibile ale primăverii. Pasionaţii de mâncăruri din urzici ştiu că acum este perioada cea mai bună pentru a le culege, pentru că sunt fragede şi dau un gust deosebit mâncării.
Țuspaisul de urzici. O reţetă veche de la bătrânii din Pusta Banatului
Bucătarul Uica Mihai spune că ştie o reţetă veche de la bătrânii din Pusta Banatului, de ţuspais cu urzici care este delicioasă, scrie adevarul.ro
Uica Mihai pregăteşte această rețetă în fiecare primăvară.
Țuspaisul de urzici. Iată cum se prepară:
Urzicile trebuie să fie proaspete și tinere. Acestea se spală în apă rece și se storc.
Pentru această rețetă mai este nevoie de o pungă de seminţe de doveleac decojite, care trebuie măcinate în râşniţa de cafea. De asemenea, se poate adăuga și o pungă mică de seminţe de floarea soarelui.
Citeste si: Drob de miel. Rețeta pe care trebuie să o salvezi pentru Paște
Se pun urzicile să fiarbă în apă cât să le acopere. Aceste ase lasă la foc mic doar cinci minute. Se scot din apă și se lasă la scurs.
Într-o cratiţă se pune o lingură de unt, trei linguri de ulei şi se lasă la rumenit trei linguri de făină albă.
Când începe să prindă culoare făina, se adaugă și făina de seminţe în cratiţă. Se amestecă compoziţia numai jumătate de minut. Se adaugă rântaşul cu zeama în care au fiert urzicile şi urzicile scurse. După aceea, se drege fiertura cu sare, piper şi un strop de coriandru pisat.
Să lasă să clocotească puțin amestecând mereu cu o lingură de lemn, până se desface făina, iar sosul devine mătăsos şi cu luciu.
Se mai adaufă o bucăţică de unt şi țuișpaisul de urzici este gata.
Citeste si: Gulaș tradițional. Rețetă simplă de gulaș
Se poate servi la masă ca fel principal cu pâine proaspătă şi cu salată.
Țuspaisul de urzici. Beneficiile urzicilor
Urzica este, simultan, atât un aliment, cât și un medicament, iar primăvara poate fi gasită pretutindeni.
Citeste si: Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci COLIVĂ? Este de necrezut!
Un motiv pentru care urzica este atât de benefică sănătății tale este acela că aceasta este ticsită cu nutrienţi valoroşi.
Țuspaisul de urzici. Urzicile tratează tenul
Pentru a elimina impuritățile de pe tenul gras, clăteşte-ți fața cu infuzie de urzici şi prepară un ceai cu 250 ml de apă și o lingură de urzici, dupa care lasă-l la infuzat 10
minute și strecoară.Apoi curăță pielea feței și a gâtului cu un tifon îmbibat în infuzia proaspăt preparată.
Urzica îngrijeşte părul gras
Îți poți spăla și clăti părul gras cu apă de urzici (două mâini de rădăcină în 2 litri de apă rece pentru 10 ore, apoi dă un clocot și strecori după 10 minute) pentru a uita de problema îngrijirii sale atente zi de zi.
Citeste si: Varză murată călită. Cea mai gustoasă rețetă. Ingredientul secret care îi dă toată savoarea
Țuspaisul de urzici. Urzicile au grijă de unghiile tale
Dacă ai unghiile moi, este recomandat să bei zilnic o cană de ceai preparat cu două lungurițe de frunze de urzică pentru a le reda duritatea.
Urzica îți sare în ajutor în situațiile de hipertensiune
Sucul de urzică este remediul perfect pentru reglarea tensiunii arteriale, dar și pentru a-ți proteja vasele de sânge împotriva aterosclerozei. Prepară sucul de urzică din frunze proaspăt culese și apă, mixându-le în blender.
Citeste si: Adevărul despre carnea de porc. Cât de toxică este, de fapt, carnea de porc?
Țuspaisul de urzici. Tratează-ți afecțiunile reumatice cu ajutorul urzicilor
Datorită efectelor antiinflamatorii articulare ale urzicii, este indicat sa bei timp de o lună o cană de ceai de urzici de 3 ori pe zi, înainte de masă.
Pentru a pregăti acest ceai, opărește o linguriţă de urzică uscată în 250 ml de apă.
Dacă ai diabet, este recomandat să bei un ceai de rădăcină de urzici
Ceaiul de rădăcină de urzică ajută la reglarea glicemiei. Rădăcina mărunțită a urzicii se pune în apă înainte să te culci şi se lasă până dimineață. A doua zi, lasă infuzia să fiarbă timp de 5 minute și seveşte ceaiul după alte 10 minute, scrie eva.ro.
Citeste si: Rețetă de plăcintă cu mere ca la bunica acasă
Țuspaisul de urzici. Urzica tratează alergiile și astmul
Dacă suferi de astm sau de diverse alergii, profită de proprietățile imunoreglatoare ale sucului de urzică, bând zilnic două pahare înainte de masă timp de o lună de zile.
La fel de bine, ia o linguriță de 4 ori pe zi de pulbere de urzică (macină planta uscată).
Citeste si: Cum se prepară rețeta de colivă din arpacaș de grâu. Care sunt tradițiile și obiceiurile din jurul acestui preparat?
Urzicile au grijă de tractul tău urinar
Urzica îmbunătățeşte capacitatea rinichilor de a excreta acid uric, tonifiindu-i și ajutându-i să reziste împotriva infecțiilor. Această plantă are proprietăți diuretice, eliberând astfel toxinele prin urinare. Chiar și persoanele care suferă de pietre la rinichi au de câștigat dacă aleg să consume urzici.