Ucraina acuză Rusia că folosește arme termobarice în regiunea Donbas (VIDEO)

Ucraina acuză Rusia că folosește arme termobarice în regiunea Donbas. Ministerul ucrainean al Apărării a publicat imagini cu tiruri de rachete rusești, aparent termobarice, asupra unor localități din zona Donbas, unde se duc luptele grele între cele două armate.

Author: Sorin Negru joi 26 mai 2022 , 16:23

Atac cu arme termobarice în regiunea Donețk

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ministerul ucrainean al Apărării acuză folosirea armelor termobarice de către armata rusă în Novomikhailovka, o localitate aflată la sud-vest de orașul Donețk.

Armele termobarice, extrem de distrugătoare, sunt considerate arme interzise în zonele unde se află civili.  

Citeste si: Primele imagini cu arme termobarice folosite în Ucraina (VIDEO)

Guvernul de la Kiev transmite, într-o postare publicată pe Twitter, că Ucraina este pregătită să răspundă acestor atacuri cu arme termobarice. "Așa arată cel mai oribil război pe care ni-l puteam imagina în secolul 21", spun oficialii ucraineni.

Citeste si: VIDEO Ramzan Kadîrov e pregătit să atace Polonia: „În șase secunde vă vom arăta de ce suntem în stare!”

Rusia a folosit astfel de arme și în Siria, în timpul campaniei sale militare de susținere a forțelor președintelui Bashar al-Assad.

Imagini cu presupuse arme termobarice în regiunea Donețk

Ministerul Apărării de la Kiev a publicat și imagini cu tiruri de rachete rusești, aparent termobarice, interzise de tratatele internaționale, care aspiră oxigenul din aerul înconjurător pentru a genera o explozie puternică. 

Nici Rusia, nici SUA nu au semnat tratatul care prevede că aceste arme sunt interzise. Ucraina cere lansatoare de rachete multiple din partea NATO, pentru a putea riposta.

Rusia a permis evacuarea civililor pentru a folosi armele termobarice?

Arme termobarice și bombele cu dispersie pot avea un efect devastator asupra civililor. Rusia a anunțat la începutul săptămânii că îşi încetineşte intenționat ofensiva în Ucraina, pentru a permite evacuarea civililor, după cum a declarat marţi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.

„Sunt declarate încetări ale focului şi sunt create coridoare umanitare pentru a scoate oamenii din aşezările încercuite. Desigur, asta încetineşte ritmul ofensivei, dar acest lucru este făcut în mod deliberat, pentru a evita victime în rândul populaţiei civile”, a declarat Serghei Şoigu pentru agenţia de presă rusă RIA.

Armele termobarice, un tip de bombe cu vid, au fost folosite de forțele rusești și occidentale încă din anii 1960. Statele Unite s-au bazat pe ele în tentativele de a elimina al-Qaida din munții din Afganistan.

Human Rights Watch a condamnat în 2000 folosirea armelor termobarice de către Rusia în Cecenia, avertizând că utilizarea lor reprezintă o „escaladare periculoasă” cu „implicații umanitare importante”.

Ce sunt armele termobarice

Armele termobarice, cunoscute și sub denumirea de bombe de suprapresiune sau explozivi combustibil-aer, este un tip de muniție ce funcționează în două etape, scrie  The Guardian.

În cadrul primei etape sunt dispersați aerosoli alcătuiți dintr-un material foarte fin- de la explozivi pe bază de carbon la particule metalice. În a doua etapă acest nor de particule dispersate este aprins, creând o „minge de foc”, o undă de șoc uriașă și un vid care poate aspira tot oxigenul din aerul înconjurător, motiv pentru care sunt denumite și bombe cu vid.

Una de șoc produsă de acestea poate dura semnificativ mai mult decât cea cauzată de explozivi convenționali și poate incinera corpul uman.

Ele sunt mai puternice decât munițiile convenționale puternic explozive de dimensiuni comparabile, au mai multe șanse să omoare și să rănească oameni în buncăre, adăposturi și să ucidă și să rănească într-un mod deosebit de brutal pe o zonă largă.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si