UE încheie un contract cu Moderna în vederea achiziţionării de vaccinuri anti-COVID

Comisia Europeană (CE) criticată dur din cauza eşecurilor sale în privinţa vaccinării a dezvăluit, miercuri, un plan în privința unei mai bune monitorizări a mutaţiilor virusului SARS Cov-2, o accelerare a aprobării unor vaccinuri modificate în lupta împotriva acestora şi o consolidare a capacităţii laboratoarelor de a le produce în Europa, scrie AFP.

Alina Raducu, miercuri 17 februarie 2021 , 16:11

UE încheie un contract cu Moderna în vederea achiziţionării de vaccinuri anti-COVID
UE încheie un contract cu Moderna în vederea achiziţionării de vaccinuri anti-COVID
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Comisia a anunţat că a încheiat un contract cu societatea americană Moderna în vederea achziţionării a 300 de milioane de doze de vaccin suplimentare.

Acoordul UE priveşte cumpărarea a 150 de milioane de doze care să fie livrate în trimestrele trei şi patru în 2021 şi opţiunea achiziţionării altor 150 de milioane de doze de vaccin în 2022, anunţă întreprinderea într-un comunicat.

În total, UE urmează să dispună anul acesta de 310 milioane de doze de vaccin Moderna

Comisia propune un proiect de ”bioapărare” denunot Hera Incubator dispus să oprească răspândirea noilor variante de COVID-19, care provoacă îngrijorare din cauza unei contagiozităţi mari şi posibilităţii de a rezista vaccinurilor actuale.

Iniţiativa la care iau parte mai multe instituţii, companii din domeniul biotehnologiei şi organisme de cercetare urmează să fie dotată cu 75 de milioane de euro, în vederea dezvoltării unor teste specifice şi creşterii secvenţierii genomului SARS-CoV-2 la cel puţin 5% din testele pozitive, cu scopul de a identifica cât mai devreme mutaţiile virusului.

Aproximativ 150 de milioane de euro urmează să fie alocate în vederea unei consolidări a cercetării şi schimbului de date cu privire la noile variante.

De asemenea, Bruxellesul este criticat mai ales din cauza unor întârzieri mari în livrarea primelor vaccinuri împotriva covid-19 în UE vrea să-şi garanteze aprovizionarea cu eventuale variante îmbunătăţite ale vaccinurilor împotriva mutaţiilor virusului.

UE încheie un contract cu Moderna în vederea achiziţionării de vaccinuri anti-COVID
UE încheie un contract cu Moderna în vederea achiziţionării de vaccinuri anti-COVID

Citeste si: Medicii din SUA avertizează: tot mai mulți copii au forme grave de COVID-19

Aproximativ 150 de milioane de euro urmează să fie alocate în vederea unei consolidări a cercetării şi schimbului de date cu privire la noile variante ale COVID-19

Comisia, cu sarcina de a negocia precomenzi de vaccinuri în numele Celor 27, intenţionează să-şi ”actualizeze” contractele pe care le-a semnat sau ”să încheie noi contracte”, în vederea unei susţineri a dezvoltării unor noi vaccinuri sau modificării vaccinurilor existente.

Tot Comisia Europeană mai propune să se asigure că producătorii îi predau ”un plan detaliat şi credibil care să le demonstreze capacitatea de a produce aceste vaccinuri în UE, cu un calendar fiabil”, insistă Comisia, care precizează că este pregătită să ”ia în calcul surse de aprovizionare din afara UE, dacă este necesar”.

Un proiect ”EU-FAB” vizează, pe de altă parte, să pună pe picioare ”o capacitate de rezervă” de producţie farmaceutică pentru situaţii de urgenţă.

Totodată, laboratoarele ar putea primi unda verde a Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) fără să fie necesar să parcurgă din nou toate etapele procesului de certificare şi să furnizeze ”un mic ansamblu de date suplimentare”, în cazul în care este vorba despre o versiune îmbunătăţită a unui vaccin deja autorizat în UE.

Citeste si: O altă tranşă de vaccin AstraZeneca va ajunge în România


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Daniel Pavel, ANUNT de ultima ora la Survivor Romania 2021! Inca un concurent este... Daniel Pavel, ANUNT de ultima ora la Survivor Romania 2021! Inca un concurent este eliminat din competitie:"Sa nu zici ca-s eu ca innebunesc!" Cine va pleca acasa?
demamici.ro
Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir... Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir într-un hotel, nicidecum ca o pacientă” | Demamici.ro
b1.ro
S-a aflat cine o va înlocui pe Gina Pistol la “Chefi la cuţite”. Ce se întâmplă cu... S-a aflat cine o va înlocui pe Gina Pistol la “Chefi la cuţite”. Ce se întâmplă cu show-ul "Asia Expres"
monitorulcj.ro
Educația sexuală nu se face în școli, dar copiii primesc „sfaturi“ de la preoți! ÎPS... Educația sexuală nu se face în școli, dar copiii primesc „sfaturi“ de la preoți! ÎPS Teodosie combate „păcatul masturbării“ cu 100 de mătănii.
infoactual.ro
Andreea Marin a vrut să își pună capăt zilelor: “Cum a fost cazul Mădălinei.” Cine a... Andreea Marin a vrut să își pună capăt zilelor: “Cum a fost cazul Mădălinei.” Cine a salvat-o!
infoactual.ro
De ce este important să îți asculți simțurile: Stomacul e primul care ne dă de știre! De ce este important să îți asculți simțurile: Stomacul e primul care ne dă de știre!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si