Ultimul stat membru UE care își lansează campania de vaccinare împotriva COVID-19

O îngrijitoare a fost vaccinată miercuri cu primul vaccin împotriva COVID-19 în Olanda, ultimul stat membru al Uniunii Europene (UE) care îşi lansează campania de vaccinare, în toiul unor critici aprige pe tema lentorii acestui proces, relatează AFP. 

Author: Andreea Bolocan miercuri 06 ianuarie 2021 , 16:12

vaccin anti-covid campanie de vaccinare impotriva coronavirusului OLANDA tara ue
Ultimul stat membru UE care își lansează campania de vaccinare împotriva COVID-19[Sursa foto: news.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Prima doză de vaccin Pfizer/BioNTech i-a fost administrată lui Sanna Elkadiri, o îngrijitoare în vârstă de 39 de ani la un azil de pensionari, în cadrul unei ceremonii în oraşul Veghel (sud),

în prezenţa unor oficiali olandezi, iar  ministrul olandez al Sănătăţii Hugo de Jonge a declarat presei că este ”un moment incredibil”

”În sfârşit, după luni(...), începem să punem capăt crizei aici”, a declarat Hugo

Guvernul olandez este aprig criticat din cauza lentorii în lansarea procesului de vaccinare, iar premierul Mark Rutte a recunoscut că este ”cu adevărat dezamăgit”. Astfel, personalul spitalicesc aflat în contact cu pacienţi cu COVID-19 este primul care beneficiazăde vaccinare, împreună cu lucrători în azile de pensionari din sudul ţării, au anunţat autortăţile sanitare.

Citeste si: Avertisment de ultim moment de la OMS legat de vaccinul anti-COVID

Olanda este ultimul stat membru UE care îşi lansează campania de vaccinare, care a demarat la 27 decembrie în alte state membre, după ce Regatul Unit a început vaccinarea în urmă cu aproape o lună. Așadar, guvernul olandez a fost aspru criticat într-o dezbatere în Parlament, marţi, în care deputaţi şi-au exprimat indignarea faţă de faptul că vaccinurile au rămas depozitate timp de două săptămâni în congelatoare.

Mark Rutte este dezamăgit că Olanda a început vaccinarea târziu

”Sunt cu adevărat dezamăgit de faptul că facem asta la două săptămâni după alte ţăr i” europene, le-a spus parlamentarilor Mark Rutte.

Citeste si: Ultima oră. A treia tranșă de vaccinuri a ajuns în România

Ministrul Sănătăţii a recunoscut, la rândul său, că Guvernul nu a fost suficient de ”agil” în distribuirea vaccinului. Totodată, autorităţile au decis să devanseze cu două zile lansarea campaniei, prevăzută iniţial la 8 ianuarie. Oficialii dau vina pe dificultăţile logistice şi necesitatea unei aprobări a vaccinului de către autorităţile naţionale, pentru a justifica această întârziere.

De la mijlocul lui decembrie, Olanda se află în cea mai strictă carantină de la începutul pandemiei. Locuitorii sunt îndemnaţi să rămână acasă, iar şcolile şi magazinele neesenţaile au fost închise, iar premierul Mark Rutte a preferat anterior o ”izolare inteligentă”, mult mai permisivă decât ale vecinilor săi europeni.

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si