Asteroidul, care a fost denumit de oamenii de știință 2011 UL21, este la fel de mare ca Muntele Everest și va trece la 4 milioane de km de Pământ, joi 27 iunie.

Va fi cea mai apropiată trecere în raport cu planeta noastră din ultimii 110 ani, potrivit Mirror.co.uk.

Asteroidul este unul dintre cei mai mari și periculoși care au trecut în preajma Pământului în ultimii 125 de ani.

Citește și: Un fenomen astronomic inedit va fi vizibil pe cer, pe 23 și 24 mai! "Luna florilor", explicată de NASA

Roca stelară orbitează în jurul Soarelui aproximativ la fiecare 1.130 de zile.

Când poate fi văzut "asteroidul ucigaș"

Pe 28 și 29 iunie, observatorii stelelor ar putea să zărească roca spațială rapidă cu un telescop, deoarece în acea perioadă va fi cea mai strălucitoare.

Agenția Spațială Europeană a emis o declarație privind roca gigantică: „Acest asteroid este cel mai mare în raport cu 99% dintre toate obiectele cunoscute din apropierea Pământului.

Cu toate acestea, nu va ajunge atât de aproape de Pământ. În cel mai apropiat punct, care se va înregistra pe 27 iunie, tot va fi de 17 ori mai departe decât este Luna.”

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?- wowbiz.ro

Asteroidul 2011 UL21 – care se estimează că are un diametru de aproximativ 2,29 km, va ajunge din nou în apropierea Pământului în 2089, când se va afla la doar 1,7 milioane km de planeta noastră.

Proiectul Catalina Sky Survey- un lot de telescoape din Arizona- a capturat asteroidul pe 17 octombrie 2011.

„2011 UL21 este destul de mare și se încadrează în categoria asteroizilor Apollo”, conform Institutului SETI.

Ce sunt asteroizii Apollo

„Numiți după zeul grec Apollo, care era cunoscut pentru călătoriile sale epice, acești asteroizi vin într-o varietate de dimensiuni, de la câțiva metri la câțiva kilometri, așa cum este și 2011 UL21. Mai important, asteroizii Apollo se apropie de Pământ deși orbitele lor în jurul Soarelui sunt mai mari decât cele ale Pământului”.

Experții au urmărit îndeaproape asteroidul pe mai multe căi pentru a se asigura că nu se îndepărtează de curs pentru a deveni un risc potențial pentru omenire.

Astrofizicianul și directorul științific al Proiectului Telescop virtual, Gianluca Masi, a vorbit despre necesitatea monitorizării asteroidului înainte de transmiterea în direct a evenimentului.

Citeste si: Cristina Cioran, destăinuiri cu lacrimi în ochi despre momentul în care și-a adus pe lume fiica. „Este inimaginabil. Te simți mic și vinovat că ai făcut ceva.”- kfetele.ro

Citeste si: Ce temperaturi vor fi la mare în weekendul 20-21 iulie 2024?- radioimpuls.ro

El a explicat: "Termenul „Asteroid potențial periculos” (PHA) este o definiție formală precisă, care se referă la planete mici dar mai mari de aproximativ 140 m care pot ajunge la 4,6 milioane de mile de Pământ.

"Cu alte cuvinte, doar cei mai mari asteroizi capabili să se apropie suficient de mult de planeta noastră sunt marcați ca PHA, ceea ce nu înseamnă că vor lovi Pământul, dar totuși necesită o monitorizare atentă”, a explicat fizicianul.

Asteroidul a fost etichetat drept „ucigaș de planete”, care este un termen folosit pentru a defini o rocă spațială care ar putea distruge continente întregi.

De asemenea, ar putea produce suficiente resturi la impact pentru a provoca schimbări semnificative ale climei Pământului, potrivit LiveScience. În 2023, oamenii de știință de la MIT au explicat că un asteroid „ucigaș de planete” nu va lovi planeta noastră cel puțin timp de încă 1.000 de ani.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si