VIDEO - Un nou focar de pestă porcină a fost descoperit la o fermă din Timiș

Un al doilea focar de pestă porcină africană (PPA) a fost depistat la ferma Smithfield de la Pădureni, județul Timiș.

Author: Diana Bostan marți 08 noiembrie 2022 , 18:31

ppa

Pesta porcină

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Aproximativ 40 de mii de porci ar urma să fie sacrificați după ce 13 animale au murit într-o singură zi.

Un nou focar de pestă porcină a fost descoperit la o fermă din Timiș

"Este al doilea focar apărut în zona de supraveghere a primului. Se luaseră deja măsuri de protecţie, nu s-au mişcat animale, furajele erau păstrate în condiţii de securitate, singurele mişcări fiind cele de personal. Ancheta se duce în sensul verificării mişcărilor de personal. Au fost instituite filtre de poliţie(...).

Citeste si: Pesta porcină schimbă data ignatului

Acum începe uciderea animalelor afectate. Din fericire, la Pădureni este o situaţie mai specială, pentru că sunt trei module epidemiologice separate.

În primul modul va avea loc uciderea a 1.380 de animale care vor fi incinerate. Este hala unde a fost înregistrat virusul şi decesele", a declarat, marţi, directorul DSVSA Timiş, dr. Flavius Nicoară.

Aproximativ 40 de mii de porci ar urma să fie sacrificați

"Este interzis, acum au dosar penal. Este un posibil vector (de transmitere a PPA, n.r.). Sunt multe animale neidentificate. De exemplu, la Pişchia, medicul veterinar din zonă a fost anunţat de o persoană de prezenţa a doi porci domestici aruncaţi în pădure la Murani. Ambii aveau probe pozitive. De asemenea, aveau urechile tăiate pentru a nu descoperii crotaliile şi de unde provin. E greu de depistat de unde provin, dar până la urmă tot se descoperă", a menţionat Flavius Nicoară.

Citeste si: VIDEO- Mii de porci urmează să fie sacrificați, după ce un focar de pestă porcină a fost identificat în Timiș

"Fiecare dintre noi trebuie să acţionăm proactiv. Să găsim producători care ignoră normele sanitare. Încercăm să ţinem sub control acest focar, poate reuşim să salvăm cei 24.000 de porci din fermă", a punctat subprefectul Sorin Ionescu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si