Un nou test permite detectarea rapidă a virusului SARS Cov 2 și nu necesită echipament special

Noul test pentru Coronavirus se numește „Faluda”, o invenție din India care poate depista rapid persoana infectată cu noul virus.

Alina Raducu, miercuri 21 octombrie 2020 , 14:26

Un nou test permite detectarea rapidă a virusului SARS Cov 2 și nu necesită echipament special
Un nou test permite detectarea rapidă a virusului SARS Cov 2 și nu necesită echipament special
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„Faluda” poate detecta virusul SARS Cov 2 cu ajutorul unei benzi de hârtie reactivă. Deocamdată, testul va fi disponibil doar în India. El a fost creat de cercetători locali, informează AFP.

Noul test pentru COVID-19, „Faluda” poartă numele unui personaj popular de film – un detectiv creat de cineastul Satyajit Ray. Este și un acronim științific: ”FNCAS9 Editor-Limited Uniform Detection Assay”.

Citeste si: Cinci oameni au murit în Coreea de Sud, după ce au făcut vaccinul antigripal

„Faluda” este un test rapid și ieftin care care depistează persoanele infectate cu COVID-19

“Acest test nu necesită niciun echipament sofisticat sau mână de lucru înalt calificată”, a declarat unul dintre inventatorii săi, Souvik Maiti – cercetător la Institutul de genomică şi biologie integrată (IGIB) din cadrul Consiliului de cercetări ştiinţifice şi industriale din New Delhi.

„Numeroase zone izolate din India nu deţin niciun laborator sofisticat. Testul va fi mult mai uşor de utilizat acolo, va avea un grad de penetrare în teritoriu mult mai mare”, a mai spus Souvik Maiti.

Citeste si: Președintele Klaus Iohannis va susţine o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni

Noua invenție a indienilor folosește tehnica “foarfecelor moleculare” CRISPR-Cas9. Această a fost creată de cercetătoarele Emmanuelle Charpentier şi Jennifer Doudna. Acestea au primit premiul Nobel pentru chimie.

„Faluda” funcţionează pe baza prelevărilor realizate prin tamponare nazală. Acesta se aseamănă cu un test de sarcină la domiciliu, datorită benzii sale de hârtie reactivă pe care apar două linii colorate dacă rezultatul este pozitiv. Kit-ul va putea fi folosit de oricine. Specialiștii spun că nu este necesară prezența unui om cu pregătire medicală.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si