Un virus descoperit în Danemarca poate ucide bacteriile rezistente la antibiotice
Cercetătorii în microbiologie din Danemarca au descoperit un virus care ar putea ajuta umanitatea să lupte împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice, mai ales a celor din mediile spitalicești.

Viruși "bacteriofagi" - Fyn8 poate ataca și ucide bacteria Pseudomonas aeruginosa
[Sursa foto: Twitter]In articol:
- Ce știu cercetătorii despre noul virus Fyn8
- Virușii "bacteriofagi", în ajutorul oamenilor
- Speranță pentru stoparea infecțiilor nosocomiale
- Virușii, mai performanți decât antibioticele!
„Am găsit cinci specii noi despre care credem că sunt necunoscute științei”, a spus profesorul asociat Clare Kirkpatrick, care studiază răspunsul la pericolul bacterian la Departamentul de Biochimie și Biologie Moleculară de la Universitatea din Danemarca de Sud.
Citește și: VIDEO. Ce este "sologamia" și cum au petrecut de Ziua Îndrăgostiților femeile căsătorite cu ele însele
Descoperirea surprinzătoare a fost făcută în timpul pandemiei de coronavirus, când unii dintre studenții lui Kirkpatrick nu și-au putut desfășura studiile normale asupra microbilor în laborator și, prin urmare, au mers în excursii pe teren, pe malul unor râuri, pentru a vedea dacă descoperă microbi noi.
Ce știu cercetătorii despre noul virus Fyn8
Faptul că viruși necunoscuți există în natură nu este deloc surprinzător, deoarece virusul este cel mai răspândit organism de pe Pământ, potrivit Science Daily.
Virusurile sunt peste tot și fac parte din tot felul de cicluri microbiene și ecosisteme, dar faptul că cinci specii potențial noi au apărut în defilee locale, a surprins-o pe Clare Kirkpatrick.
Citește și: De ce nu am fost contactați de extratereștri până acum? Răspunsul neașteptat al oamenilor de știință
În timp ce patru dintre cele cinci specii nou nu au fost cartografiate încă, într-o secvențiere a genomului, o specie a fost acum complet secvențiată, descrisă științific, denumită și publicată în Microbiology Resource Announcements. Numele ei este Fyn8.
Virușii "bacteriofagi", în ajutorul oamenilor
Mulți viruși sunt "bacteriofagi", ceea ce înseamnă că ucid bacteriile, iar Fyn8 nu face excepție. Poate ataca și ucide bacteria "Pseudomonas aeruginosa".
"Pseudomonas aeruginosa" este o bacterie care se găsește în mod natural în sol și apă. În mod normal, este inofensivă pentru oamenii sănătoși, dar, ca multe alte bacterii, a dezvoltat rezistență la antibiotice și se găsește în spitale.
Citeste si: Trei cutremure în România, duminică! Unde s-au produs și ce magnitudine au avut- kanald.ro
De exemplu, pacienții cu răni (cum ar fi pacienții cu arsuri) și pacienții cu ventilație sunt expuși riscului de a obține o infecție care nu poate fi combătută cu antibiotice.
Cercetătorii nu au nicio îndoială că Fyn8 poate ucide eficient Pseudomonas aeruginosa.
„Am putut să vedem cu ochiul liber: au apărut găuri clare în stratul de bacterii Pseudomonas aeruginosa din cutiile noastre Petri, unde Fyn8 infectase celulele bacteriene, le omorâse, s-au înmulțit și a atacat-o pe următoarea”, au explicat savanții danezi.
Speranță pentru stoparea infecțiilor nosocomiale
Având în vedere că lumea se confruntă cu o criză de rezistență, în care mai mulți oameni vor muri din cauza unei infecții cu bacterii rezistente decât din cauza cancerului, noua descoperire este desigur interesantă și ridică întrebarea: Ne pot ajuta bacteriofagii în lupta împotriva bacteriilor rezistente?
Cercetările în acest domeniu au fost neobișnuite până de curând, atât în instituțiile academice de cercetare, cât și în companiile farmaceutice.
Citește și: VIDEO viral. Un avion care stă nemișcat pe cer i-a șocat pe privitori. "E o eroare în Matrix"
Cu toate acestea, în trecut și în alte părți ale lumii, au existat unele cercetări, iar bacteriofagii au fost utilizați pentru a trata infecțiile în țările din Europa de Est, în special, potrivit sursei citate.
Virușii, mai performanți decât antibioticele!
Bacteriofagii au fost descoperiți întâmplător la începutul secolului al XX-lea de către cercetători cărora le-au fost distruse culturile bacteriene de infecții cu virusuri.
Beneficiile acestei descoperiri au fost evidente, dar antibioticele, nu virușii bacteriofagi, au devenit cel mai răspândit leac împotriva infecțiilor bacteriene.
Unul dintre motive a fost acela că antibioticele erau ușor de produs și ușor de utilizat, în timp ce virușii erau mai greu de izolat și administrat pacienților.
Citește și: Primul contraceptiv pentru bărbați, la un pas de realizare. Anunț important al oamenilor de știință
Un alt motiv a fost probabil și faptul că o doză de antibiotic ar putea ucide multe bacterii diferite, în timp ce un bacteriofag se potrivește doar cu o singură specie bacteriană!
"Dar astăzi este relativ ușor să faci medicamente de precizie pentru fiecare pacient. Mai întâi afli cu ce bacterii exacte este infectat organismul pacientului- și apoi poți trata pacientul cu exact virusul bacteriofag care va ucide acele bacterii", a explicat medicul Clare Kirkpatrick.
Ea a adaugat că această strategie funcționează chiar și asupra bacteriilor care sunt rezistente la toate antibioticele cunoscute.

