Uniunea Europeană lansează o procedură de infringement împotriva Regatului Unit

Uniunea Europeană (UE) a lansat luni, în mod oficial, o procedură de infringement împotriva Regatului Unit, pe care-l acuză de încălcarea acordului Brexitului prin modificări unilaterale ale unor dispoziţii comerciale în privința Irlandei de Nord, informează Reuters.

Author: Alina Raducu luni 15 martie 2021 , 18:15

Uniunea Europeană lansează o procedură de infringement împotriva Regatului Unit
Uniunea Europeană lansează o procedură de infringement împotriva Regatului Unit
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Această procedură de infringement asupra Regatului Unit ar putea să conducă la aplicarea unei amenzi, după un an de zile. Până atunci, cele două părţi ar putea negocia o soluţie.

UE a deciz să lanseze o procedură de infringement contra Regatului Unit, din cauza încălcării acordului privind Brexitul 

Vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) însărcat cu relaţiile cu Marea Britanie Maros Sefcovic i-a trimis o scrisoare omologului său britanic David Frost, prin care îndeamnă Londra să nu pună în aplicare măsura respectivă şi prin care invită Londra la dialog.

Guvernul britanic a hotărât luna aceasta, în mod unilateral, să prelungească până la 1 octombrie ”perioada de graţie” a anumitor controale vamale la produse alimentare destinate Irlandei de Nord..

Această perioadă de graţie urma să expire la sfârşitul lui martie.

Autoritățile londoneze prezizează că nu încalcă Protocolul cu privire la Irlanda de Nord, care impune anumite controale unor schimburi comerciale cu restul Regatului Unit, cu scopul de a evita reimpunerea unei frontiere fizice între cele două Irlande.

De asemenea, Bruxellesul a avertizat Londra că urmează să recurgă la recursuri juridice prevăzute prin acordul Brexitului şi prin acordul comercial post-Brexit în vederea contestării acestei iniţiative.

Citeste si: Germania suspendă vaccinarea cu serul împotriva COVID-19 AstraZeneca

Comisia denunţă iniţiativa britanică drept cea de a doua încălcare a dreptului internaţional în decurs de o jumătate de an

Totodată, Londra a recunoscut în septembrie că legea sa privind piaţa internă britanică încalcă acordul Brexitului, încheiat în ianuarie 2020, când Marea Britanie a părăsit oficial Uniunea.

Guvernul lui Boris Johnson a retras clauzele vizate din această lege în decembrie, chiar înainte de încheierea acordului cu UE privind viitoarrea  lor relaţie după Brexit.

Citeste si: Noi vești din Rusia. Țara anunţă acorduri cu alte țări în vederea producerii vaccinului împotriva covid-19 Sputnik V


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si