Vești bune: Numărul locurilor de muncă vacante a crescut

Miercuri, 18 august 2021, Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat ultimele date referitoare la locurile de muncă vacante.

Author: Andreea Bolocan miercuri 18 august 2021 , 11:39

Locuri de muncă vacante 2021 joburi
Locuri de muncă vacante 2021[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Astfel, în trimestrul II 2021, erau 39.500 de locuri de muncă vacante, în creştere cu 1.100

faţă de trimestrul anterior. Rata locurilor de muncă vacante a fost 0,80%, în creştere cu 0,01 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent.

”În trimestrul II 2021, numărul locurilor de muncă vacante a fost 39.500, în creştere cu 1.100 faţă de trimestrul anterior. Rata locurilor de muncă vacante a fost 0,80%, în creştere cu 0,01 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2020, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,09 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 5.300”, arată datele INS.

Citeste si: Impozit mai mare cu 500% pentru unii proprietari de clădiri și terenuri

Unde s-au înregistrat cele mai multe locuri de muncă

În trimestrul II 2021, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (2,05%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,75%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (1,59%).

În industria prelucrătoare s-a concentrat circa o cincime din numărul total al locurilor de muncă vacante (8.000 locuri vacante), cu o valoare a ratei de 0,73%. Sectorul bugetar2 a însumat puţin sub o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante.

Astfel, 5.800 locuri vacante s-au regăsit în sănătate şi asistenţă socială, 5.700 locuri vacante în administraţia publică, iar 800 de locuri vacante în învăţământ.

Locurile de muncă din învățământ au scăzut

În altă ordine de idei, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în învăţământ şi alte activităţi de servicii (0,23% pentru fiecare în parte), respectiv în industria extractivă (0,26%).

Locurile de muncă din învățământ au scăzut[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: De ce au crescut prețurile? Florin Cițu a dat explicații

Cele mai puţine locuri de muncă vacante s-au regăsit în tranzacţii imobiliare, alte activităţi de servicii, respectiv industria extractivă (100 locuri vacante pentru fiecare în parte).

În trimestrul II 2021, comparativ cu trimestrul precedent, cea mai relevantă creştere a ratei locurilor de muncă vacante s-a regăsit în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,36 puncte procentuale), urmate de cele din industria extractivă, respectiv transport şi depozitare (+0,17 puncte procentuale pentru fiecare în parte).

Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut creşteri mai importante în activităţile de transport şi depozitare, respectiv comerţ (+0,4 mii locuri vacante pentru fiecare în parte), urmate de cele de hoteluri şi restaurante (+0,3 mii locuri vacante).

Cele mai semnificative scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au observat în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-0,20 puncte procentuale), respectiv distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (-0,18 puncte procentuale).

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si