Pe ce dată vine Moș Nicolae 2022? Pregătiți-vă ghetuțele!

Anual, pe data de 6 decembrie, creștin ortodocșii îl prăznuiesc pe Sfântul Nicolae. Acesta este unul dintre cei mai populari sfinți din calendarul creștin și cel despre care s-a crezut mult timp că este adevăratul Moș Crăciun.

Sf. Nicolae 2022. În noaptea de 5 decembrie spre 6 decembrie, copiii își curăță ghetele și așteaptă să afle când vine și ce cadouri le aduce Moș Nicolae.  

Care este legenda Sfântului Nicolae?

Sfântul Nicolae a fost cunoscut drept un om foarte religios, cu o vastă cultură teologică, un expert în acest domeniu și un om de înaltă moralitate. 

Citește și: Când se merge cu colindul în 2022? Tradiţii pentru luna decembrie

Acesta s-a născut într-o familie înstărită din orașul Patara, în provincia Lichia, situată în partea asiatică a Turciei de azi. Părinții săi l-au trimis să studieze la cele mai renumite instituții de învățământ, apoi a petrecut un timp la Mănăstirea Patara, unde a devenit preot, sub îndrumarea unchiului său, care era episcop.

Tradiții și obiceiuri de Sf. Nicolae 2022

Pe data de 6 decembrie, moșul își scutură barba gri și începe prima ninsoare. În cazul în care nu ninge, este un semn că Moșul a întinerit și că va urma o iarnă blândă. De Moș Nicolae, copiii își curăță ghetuțele și pantofii, apoi așteaptă cuminți să primească daruri, în dimineața zilei de 6 decembrie.

Copiii care nu au ascultat de părinți, primesc o nuielușă în loc de cadouri. Dacă nuielușa pusă în apă începe să înmugurească, acesta este un semn că Moșul i-a iertat.

Tot în popor se spune că, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, preţ de o clipă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând la dreapta lui Dumnezeu.

De asemenea, în această zi nu se oferă drept cadou obiecte ascuțite, obiecte de culoare neagră, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucât acestea ar aduce ghinion posesorului.

De asemenea, cei care își sărbătoresc onomastica primesc mesaje de Sf. Nicolae sau urări de la mulți ani. 

Citește și: Mormântul Sfântului Nicolae, descoperit într-o biserică antică din Turcia


Autor

Este studentă în anul 3 la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. ”Pasiunea pentru jurnalism o am încă de mică, atunci când scriam în jurnale gânduri, idei și dorințe pe care le aveam. Pasiunea s-a menținut și peste ani, realizând că acest domeniu înseamnă multă cunoaștere. Diversitatea pe care o oferă jurnalismul mă face să mă regăsesc total, drept urmare am aplicat și pentru un job în domeniu”.

Îi place să descopăr mereu locuri noi și să cunoască oameni. Natura reprezintă pentru Alexandra locul în care se deconectează de fiecare data.

Cărțile de dezvoltare personală și psihologie au devenit o pasiune pentru ea: ”Părerea mea este că ne ajută în sfera autocunoașterii, cât și în relaționarea cu ceilalți”.

”Pe viitor sper să lucrez tot în presă și să ajung un jurnalist de success”.

Îți Recomandăm Și...