Ion Robe a accesat acum 12 ani un credit de 100.000 de franci elvetieni. Rata era atunci 1.100 de lei, intre timp, i s-a triplat. El spune ca s-a gandit si la varianta unei reconversii si refinantari, insa in urma calculelor, crede el ca nu renteaza.

Ion Robe, debitor: Nu poate fi vorba despre o astfel de abordare in cazul nostru, cei cu franci, pentru ca problema noastra nu e dobanda, ci dublarea cursului, chiar de 2 ori mai mult a crescut!

Datele BNR arata ca in acest moment, sunt mai multe credite in lei decat in euro, dolar american sau franc elvetian. Valorea imprumuturilor in lei la 31 martie 2019 era de peste 97 milioane de lei, in euro de 33.600 de milioane de lei, iar in alte valute de 3.500 de milioane de lei.

Citeste si: VIDEO. Razboi pe dobanzile la „Prima Casa”

Andreea Gurban, reporter Stirile Kanal D: In ianuarie anul acesta, Camera Deputatilor a respins proiectul de lege prin care bancile erau obligate sa reconverteasca creditele din franci elvetieni in moneda nationala. Se naste acum intrebarea cat de rentabil e pentru cei 6 milioane de romani care au credite in euro sau dolar sa isi reconverteasca si refinanteze creditele, astfel incat imprumuturile lor sa fie raportate la noul indicator bancar.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citeste si: Comisia de buget: noul indice ROBOR, aplicat și creditelor în derulare

Adrian Benta, analist economic: Imprumuturile in valuta par mai atractive, cel putin la prima vedere, decat imprumuturile in lei, dobanzile la valuta sunt mai bune fata de dobanzile la lei! Dezavantajul urias al imprumuturilor in valuta este devalorizarea monedei nationale! 02.18

Cu alte cuvinte, analistii nu recomanda reconversia si refinantarea, din cauza costurilor mari cu aceste proceduri, plus ca dobanzile sunt mai avantajoase la imprumuturile in valuta decat la cele in lei.

Simularile arata ca pentru un credit de 60.000 de euro pe o perioada de 25 de ani, rata lunara ar fi de 2.050 de lei. Dupa refinantare in lei, in raport cu noul indice, rata ar deveni 2.001 lei, o scadere asadar cu doar 49 de lei. Daca mai adaugam si costurile cu refinantarea, practic se ajunge in acelasi punct cu cheltuielile ratei lunare.

Dorin Tanase, presedinte Asociatia Credere: Debitorul ar fi pus in situatia de a achita circa 2-3 rate lunare dintr-o data ca si cost de refinantare si atunci cu siguranta ca este dificil sa acopere acest cost, mai ales ca nu renteaza!

Noul indicator continua sa starneasca reactii. Surse din piata spun ca bancile si-au chemat clientii sa isi renegocieze dobanzile la creditele Prima Casa, din 2 motive: robor a crescut astazi la un nivel de 3,31%, iar Consiliul Economic si Social inca nu da aviz favorabil IRCC-ul daca nu se va aplica si creditelor deja aflate in derulare.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si