VIDEO Analiză Știrile Kanal D | Populația României scade pe zi ce trece. Ultimele statistici INS sunt îngrijorătoare: „Nici la ăștia unde e războiul nu e ca la noi în oraș”

Trăim o perioada zbuciumată, dar paradoxal, deși nu suntem în situația Ucrainei, suferim de câteva decenii încoace, ca-n vreme de război. Dispărem pe capete din cauza depopulării masive, un fenomen ce pare ireversibil, în ciuda multitudinii de soluții la care statul ar putea apela oricând. În loc să ia atitudine, cei care ne decid soarta se miră în fața dezastrului.

Author: Alexandru Mihei Reporter: Loredana Salomia joi 01 septembrie 2022 , 18:58

Populația României scade pe zi ce trece. Ultimele statistici INS sunt îngrijorătoare

Populația României scade pe zi ce trece. Ultimele statistici INS sunt îngrijorătoare

[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Zimnicea, cu numele, oraș pe harta țării, arată mai degrabă ca un sat a cărui stradă principală e mai des străbătută de căruțe decât de mașini. Blocurile răsar dintre buruieni doar ca să amintească de bunăstarea care era odată:

Zimnicea, un oraș gol și plin de dărăpănături 

„- Băiatul meu nu e aici, n-am pe nimeni.

- A plecat in strainatate?

- Nu, la mai bine, lucrează în Suceava.

- Aici nu mai e nimic de făcut?

- Nu.”

Loredana Salomia, reporter Kanal D: Imagini dezolante arată că orașul Zimnicea e pustiit, oamenii au plecat și nu au vrut să se mai întoarcă. La orice pas vedem astfel de blocuri total abandonate, în Zimnicea un apartament nerenovat costă până în 10 mii euro, iar cele renovate abia dacă depășesc 20 mii euro.

În anii 90, orașul Zimnicea era văzut drept un imperiu industrial. Acum, din 20.000 de locuitori, abia dacă mai are jumătate, majoritar, fără serviciu și întreținuți de stat după ce rafinăria de etanol și fabricile s-au închis. De teama falimentului, investitorii au fugit, iar zimnicenii au ajuns, fără să vrea, fruntași în topul șomajului. Rată e de 10%, dublu față de media națională.

Citeste si: Anunț pentru românii care nu s-au recenzat. Informații oferite de Institutul Național de Statistică

„Nici la ăștia unde e războiul nu e ca la noi în oraș”

„Sunt născut aici, de vreo 60 ani... Copiii mei sunt..  fata în Italia și băiatul la București.

Citeste si: Salariul minim crește semnificativ în unele domenii! Ce angajați se vor bucura de venituri mai mari: ,,Cât mai repede cu putință”- kanald.ro

Citeste si: Deea Maxer și noua iubită a lui Dinu, prima confruntare față în față! Marea întâlnire a decurs într-un mod cu totul neașteptat- wowbiz.ro

„Pentru tineret, care eu pretenții mai mari, nu mai este un oraș în care să rămână... în momentul de față!”

„În orașul Zimnicea este mai rău că în Afganistan, mai rău că după război. Nici la ăștia unde e războiul nu e ca la noi în oraș.”

Bătrâni sau în putere, zimnicenii sunt condamnați parcă să retrăiască la infinit austeritatea din comunism și neputința administrațiilor de după '89. Trei sferturi se încălzesc la butelie, ori cu lemne chiar dacă locuiesc la bloc. Sistemul centralizat de energie termică nu mai funcționează de două decenii așa că hornurile improvizate înnegresc ferestele apartamentelor.

„- Deci nu este apă caldă în bloc și vă spălați cu apă asta caldă din bidoane?

- Păi nu avem apă caldă în bloc. Bine că avem și rece...”

„Nu sunt locuri de muncă, nu sunt de niciunele!”

„Uite, am pus centrală și nu-mi permit să o folosesc. Am două sobe în dormitor și sufragerie și o să cumpăr lemne.”

Citeste si: China face anunțul momentului! Autoritățile se aşteaptă ca populaţia ţării să scadă până în anul 2025

Populația României scade pe zi ce trece

E imaginea tristă a unei Românii în care scăderea demografică, dublată de exod, e covârșitoare și ne micșorează că națiune: fiecare județ are măcar o localitate pe cale să se stingă... Numai din Teleorman au plecat cu miile.

„Scara are 20 apartamente dintre care 10 sunt locuite, 10 goale.. sinistru.. Cernobîl 2 aici e!”

„- V-ați gândit să plecați la mai bine?

Citeste si: "Ferească Dumnezeu! Nu îndemn pe nimeni!" Cum a reușit Florin Salam să treacă peste moartea primei sale soții- kfetele.ro

Citeste si: Cât de simplă și cu bun gust a fost nunta Ioanei Ginghină! Imagini inedite de la marele eveniment din viața actriței- radioimpuls.ro

- Da, da, de fapt am stat 15 ani plecat afară.”

Pustiu e și mai departe. La câțiva kilometri, în localitatea Zlata, numărăm locuitorii pe degete. Ultimii oameni care au supraviețuit dezastrului parcă s-au obișnuit cu singurătatea.

„Dacă numai eu am 6 nepoți plecați peste hortare, plus strănepoți...”

Citeste si: Scădere dramatică a numărului de locuitori în Timișoara. Populația este aproape la jumătate față de ultimul recensământ

Și dacă datele oficiale spun că puțin peste 100 de oameni mai sunt în sat, realitatea este altă...

„La ultimele alegeri parlamentare eram 62 de votanți pe listele permanente, gândiți-va că sunt 4 ani de atunci.”

Cifrele Institutului Național de Statistică arată că natalitatea în România s-a prăbușit. 2021 a fost anul cu cele mai puține nașteri din ultimul secol, iar Recensământul ne confirmă declinul, că suntem mai puțini cu 1 milion față de-acum 10 ani.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI