România are oameni valoroși, pe care nu îi laudă și nu-i ajută nimeni. Pescarii de la Marea Neagră, căci despre ei vorbim, reușesc de sute de ani să păstreze această meserie vie până-n zile noastre. Se trezesc înainte de răsărit, înfruntă frigul de pe mare și aduc pește proaspăt pentru restaurantele pescărești. Nu este ușor, o spun chiar ei! Sunt zile când găsesc pește, dar și zile când se întorc cu barca goală, a transmis Simona Pătruleasa.

Arta pescuitului la malul mării

Atunci când somnul este cel mai dulce, pescarii de pe litoral își dau trezirea. Se întâlnesc la punctul de plecare, își beau cafeaua împreună, apoi se echipează pentru ieșirea pe mare.

,,Bună dimineața! Ne echipăm pentru plecare la mare, la pescuit. Băieții s-au echipat, eu mai bătrân, la urmă! De câți ani faceți asta? De vreo 30 de ani, din 94. În fiecare dimineață, o oră două la mare'', a spus Silviu, pescar. 

Citește și: VIDEO-Prețul peștelui, tot mai afectat de inflație. ,,Ne-am uitat în general la toate, n-am luat nimic’’

Barca nu îi așteaptă pe mare, așa că trebuie să o scoată la apă pentru a porni după pește. Acest pas poate dura chiar și câteva minute bune. La ora 6 fără un sfert, toată lumea este gata.



,,Barca mică din față care ne tractează se leagă. Și mergem spre control, spre a ridica pentru a vedea dacă e pește, vedem ce ne oferă ziua de astăzi'', a spus Silviu, pescar. 

Plimbarea este scurtă, dar friguroasă.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Verificarea plaselor este o adevărată loterie, azi găsesc, mâine nu. În această perioadă pescarii prind șprot, bacaliar, hamsie și chefal.

,,Specia e șprot cu puțin bacaliar, asta înseamnă că e apa rece și a apărut peștele ăsta'', a spus Matei Datcu, pescar. 

După ce au golit plasele cu șprot, aceștia se întorc la mal, acolo unde îl pregătesc pentru restaurante.

După aproximativ o oră iese și soarele, așa că pescarii au parte de cel mai frumos răsărit.

,,Este foarte frumos! E frumos, nu? Ar fi fost frumos să fie și mai mult pește, atunci când am pește, îl văd mai frumos, așa când nu am pește, plec posomorât la mal, parcă nici nu am timp de răsărit. De cât timp ești pescar? Nu știu, pe aici m-am născut. Sunt de ceva timp, cu băieții, cu tata'', a spus Matei Datcu, pescar. 

Matei deține și o cherhana, o afacere de familie de acum 38 de ani. Pe lângă peștele proaspăt adus din Marea Neagră, în meniu se regăsesc și produse afumate.

,,Șprot afumat? Șprot afumat, da, în stil tradițional. Se regăsește sus la noi în restaurant pe platouri. Îl luăm, îl ținem la sare, după sare se pune pe niște plase de inox și se bagă aici.

Avem o tehnologie așa mai tradițională. Asta este chiar cuptorul propriu zis în care se va afuma. Jos se face focul și aici vin niște plase de inox'', a spus Matei Datcu, pescar.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Calendar creștin ortodox 17 SEPTEMBRIE 2024: Ce sărbătoare cu cruce neagră este în această zi?- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Pe întreg litoralul românesc, sunt peste 20 de cherhanale, care oferă pește proaspăt din Marea Neagră. De sărbători și în weekenduri, acestea sunt pline ochi de turiști din toate colțurile țării. Vin special pentru a degusta preparatele pescărești, gătite cu iscusință de familiile de pescari și nu numai.

,,Noi suntem consumatori, am venit cu drag la această unitate chiar frumoasă'', a spus un consumator.

Pentru a pescui cantități mai mari, ar fi nevoie de porturi pentru flote și plaje rezervate activității pescărești. În luna martie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin ANPA, a reluat proiectul privind construirea unui port pescăresc la Midia Năvodari, un proiect propus încă din anul 2006.

De la teorie până la practică este cale lungă, așadar rămâne de văzut dacă acesta se va concretiza.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: