VIDEO| Ascunzi boala, stai după gratii! Pedepsele cu închisoarea, înăsprite pentru cei care zădărnicesc combaterea bolilor

În ultimele zile am fost martorii unor episoade care ne-au tulburat. Oameni care au dat dovadă de o inconștiență criminală și au mințit cu bunăștiință că nu au călătorit în zonele cu focare, îmbolnăvind alte persoane, printre care și medici. Alții au fugit din izolare. De aceea, guvernul a modificat Codul Penal și a înăsprit pedepsele cu închisoarea pentru cei care zădărnicesc combaterea bolilor.

R.B., joi 19 martie 2020 , 19:44

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Unul dintre cazurile care mustesc de inconștiență și au șocat opinia publică este cel al pacientului infectat de la Spitalul Victor Babeș care a tușit intenționat spre medici.

Citeste si: Noi reguli impuse de CFR Călători în ceea ce privește repartizarea locurilor în trenuri

”De câteva ori în aceeşi zi şi în ziua următoare, de câte ori intra personalul în salonul dumnealui, îşi lua masca de la faţă şi tusea spre personal. Zicem noi destul de sugestiv şi.. ostentativ, să zicem”, spune dr. Ioan Emilian Imbre, manager Spitalul Victor Babeș.

Citeste si: Premierul Orban aduce noi lămuriri în ceea ce privește plata șomajului tehnic pentru angajații afectați de epidemia de coronavirus

Procurorii au deschis dosar penal. Potrivit noilor modificări ale Codului Penal, care înăspresc pedepsele pentru zădărnicirea combaterii bolilor, individul riscă să fie condamnat pentru că nu a respectat regulile de spitalizare cu o pedeaspă de la 6 luni la 3 ani. Dacă în urma gestului său se dovedește că a contaminat pe cineva, pedeapsa e sporită, de 1 la 5 ani!

Să luăm un alt exemplu, cel al românului care știa că e infectat și a venit cu avionul din Spania, laolaltă cu alte 60 de persoane. El se face vinovat de faptul că nu a respectat carantina, însă efectul acestui gest inconștient poate fi contaminarea mai multor persoane, astfel că pedeapsa cu închisoarea e între 3 ani și 10 ani!

Citeste si: Sute de euro pentru cetățeni. Decizia a stârnit aplauze în toată Europa. Se aplică și în România?

Îm ambele cazuri, dacă cineva moare în urma infectării, anii de închisoare sunt mai mulți - de la 5 la 12 ani.

Astfel, toți cei care mint sau omit detaliile în declarațiile date autorităților pot fi pedepsiți cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă... sau mai mult, dacă gestul lasă urmări, cum e cazul femeii din Petroșani întoarsă din zona roșie a Italiei care s-a dus la un spital privat fără să spună de unde a ajuns. Ea a infectat 10 medici și asistente. La fel și ofițerul MAI din București care a contaminat peste 50 de oameni.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si