„Ne pierdem banii de pâine!” este replica bătrânilor de la sate, supărați că sistemul de garanție-returnare nu este implementat ca la carte și în mediul rural. Așa se face că mulți localnici strâng zeci de sticle goale în saci și fac naveta la oraș, cu microbuzul, ca să-și recupereze banii. Deși toate magazinele trebuie să accepte ambalajele cu garanție, momentan nu se aplică amenzi pentru cei care refuză”, a transmis Cristian Sabbagh.

„Ia uitați! Ia uitați saci! Stau cu ei...! Ia uitați ce-i aici... bani aruncați!”, a spus un bărbat.

Citește și: Patru principii de bază cu privire la gestionarea responsabilă a ambalajelor în România

Până unde trebuie să meargă sătenii daca vor să ducă PET-urile la aparatele de colectare

Acest pensionar din Dolj a adunat șase saci cu PET-uri încă de la începutul anului. La țară, aparatele de colectare sunt o raritate, astfel că omul a strâns în curte o mică avere.

„De la sărbători tot le strâng... Acum ce sa fac? Să iau sacii în spinare și să mă duc până la Craiova cu ei? E posibil așa ceva?!”, a spus Florin, pensionar.

Până la Craiova sunt 70 de kilometri dus-întors, un transport pe care bărbatul ar trebui să-l plătească din propriul buzunar.

„Trebuie să bag benzină în mașină să mă duc și cu ce mă aleg? Timp pierdut și uzură și bani cheltuiți, aruncați în vânt, tot în pierdere. Dar de ce nu aduc magazinele? Că bani ni-i iau. Eu am pus problema asta. I-am spus și vânzătoarei: „Domne, ce facem? Aruncăm banii așa pe poiană?” ”.

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Cosmin, descalificat din „Casa iubirii”. Ștefania nu l-a lăsat să o mai atingă- wowbiz.ro

O întrebare care stă pe buzele multor săteni.

Sătenii își cumpără alimente cu banii pe care îi primesc după ce duc PET-urile la aparatele de colectare

„Una, două, trei, patru, cinci. Astea cinci în două zile. 5 ori 5, 2,5 lei. Până sâmbătă, când ne ducem, le consumăm și pe astea patru care mai sunt cu apă și... luăm ceva. Deci, contează”, a spus o doamnă.

Pentru asta, însă, femeia din Șimnicu de Sus, Dolj, e nevoită să facă naveta cu microbuzul la Craiova.

„Transportul este șase lei, biletul. Șase lei dus, șase lei întors, sunt 12 lei. Deci, ca să câștig 12 lei trebuie să duc destule sticle, 24”.

Iar bănuții pentru care oamenii se zbat se transformă cât ai clipi într-o brumă de alimente.

Citește și: VIDEO: Păcăleală cu ambalajele reciclabile: ”Românul este foarte inventiv”

„Ce să facem? Ăia 50 de bani – 4-5 sticle de suc – luăm pâinea. Câte o pungă de semințe... se găsesc, de-ale casei: fidea... ce ne trebuie”, a spus o doamnă

Citeste si: Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei doi concurenți: „Eu mă gândeam ca după ce se află chestia asta să încerc să plec acasă.”- kfetele.ro

Citeste si: Momente memorabile pe Arena Națională. Membrii trupei Coldplay, gest inedit pentru Babasha, în a doua seară de concert- VIDEO- radioimpuls.ro

„Te duci cu patru peturi, ți-ai cumpărat o pâine. Orice bănuț contează în ziua de astăzi”, a menționat un domn.

Pentru că puține magazine din mediul rural acceptă ambalajele cu garanție, unii localnici renunță la ideea de reciclare.

„Vă dați seama, e șase lei autobuzul până la Craiova, șase și cu șase, 12 lei. Ori, cât să pui? Să punem un sac... nu poți să scoți banii aceștia. Ș-atunci, oamenii le aruncă pe canal”/

Magazinele, chiar dacă nu au aparate, trebuie să accepte ambalajele și să dea bani în schimbul lor. Momentan nu se aplică amenzi. Comercianții au timp până în iulie să se conformeze.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si