VIDEO - „La Psiholog”. Singur de sărbători: Destin sau alegere
De sărbători, sentimentul de singurătate poate deveni mai apăsător ca niciodată. Pentru unii, singurătatea este dictată de mâna destinului, însă, pentru alții este o alegere.
„Colega mea, Mădălina Bichir, a stat de vorbă cu psihologul Cristian Andrei, care ne explică de ce unii vor să fie singuri de sărbători”, a transmis Cristina Dorobanțu, prezentatoarea Știrilor Kanal D.
Psiholog Cristian Andrei: Oamenii, deși planeta este foarte aglomerată astăzi, ajung să fie pasionați mai degrabă de anomie. Să treacă neobservați prin viață, să fie anonimi, să fie cu ei înșiși.
Sunt și persoane pentru care nu este neapărat o alegere, ci pur și simplu nu mai au familie sau nu mai au prieteni apropiați și sunt forțați de împrejurări să fie singuri de sărbători. Și asta este o expresie relativă. Pentru că am constat, de-a lungul timpului, că oamenii care nu au familie, de fapt o au, dar nu au relații bune cu familia lor. Și atunci preferă să spună că nu există cei apropiați, când, de fapt, cei apropiați sunt undeva într-un colț al țării sau al lumii și abia așteaptă să îi cauți.
Citește și: În această seară, de la ora 19:00, un nou episod din „Dragoste și speranță”! O nouă șansă pentru Sîla
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Dacă este ceva special cu aceste sărbători nu este nici faptul că ele încep din noiembrie, nici că se cheltuie mult pe cadouri, nici ca poți să te ghiftuiești, este despre faptul că poți să te gândești frumos la cineva și să îi arăți acest lucru.
Mădălina Bichir: Dacă sunt persoane care poate chiar nu au apropiați care să le fie alături, ar putea cădea într-o extremă în care starea psihică poate să li se deterioreze în perioada sărbătorilor, stările de tristețe să li se accentueze?
Cristian Andrei, psiholog: Este posibil ca atât planul emoțional, cât și cel fizic să înceapă să sufere dacă trec atât de multe zile în care tu constați că nu poți să zâmbești cuiva, nu poți să împărtășești ceva cu cineva. Și chiar dacă nu ai neamuri sau, să zicem că nici dușmani nu ai, că n-ai avut când, trebuie să știi că acum, în perioada sărbătorilor și ultimul străin poate să fie un om important pentru tine. Asta înseamnă spiritul Crăciunului, să te duci la un străin și să îi zâmbești. Și să vă uitați împreună la artificii, să cântați ceva de sărbători, de iarnă. Lucrul ăsta poate fi făcut și cu cei care sunt necunocuți.