VIDEO - Nu-și lasă copiii la școala din altă comună. Părinți: Să rămână copiii în sat

Zeci de părinții din localitatea bistrițeană Suplai refuză să își trimită copiii la școală, după ce unitatea de învățământ din sat s-a desființat, iar micuții trebuie să facă naveta, pe o distanță de 5 kilometri pentru a merge la școală într-o altă localitate.

Iulian Ciurea, marți 15 septembrie 2020 , 15:18

scoala inchisa
scoala inchisa[Sursa foto: Digi24]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

"Noi dorim ca școala să rămână toată viața. Să rămână școala. Să ne rămână copiii în sat. Eu cred că școala nu trebuie să aducă profit. Așa ni s-a spus la director, că școala nu aduce profit", spun oamenii.

Citeste si: VIDEO - Copil mort la scăldat în prima zi de școală. Copilul s-a înecat în fața prietenilor

Dis-de-dimineață, zeci de părinți însoțiți de copii s-au adunat în fața școlii din Suplai, in judetul Bistrita Nasaud , dar nu pentru prima zi de școală, ci pentru a protesta pentru ca unitatea de invatamant din localitate s-a inchis. Parintii au aflat ca micutii lor vor trebui sa faca naveta, 5 kilometri, cu microbuzele, la Poienile Zagrei, respectiv Zagra.

Părinții nu vor să-și trimită copiii la școală în altă comună

"Să ne dea școala și posturile care trebuie. Noi avem 81 de copii care trebuie să meargă la școală", cer părinții.
Și copiii de gradinita din Aluniș, vor merge merge cu microbuzul. Pana in centrul comunei de unde vor trebui să parcurgă pe jos, pe dealuri 2-3 kilometri, prin noroaie in aceasta toaman, iar la iarna, prin nameti.
Atât ni s-a spus că nu se poate lucra simultan. Dumnealor nu pot lucra simultan. "Îi duc la Poieni și la Zagra că nu sunt condiții la noi. Și domnilor profesori nu le-a plăcut că nu sunt condiții", se plâng părinții.
Părinții mai spun că nu au fost anunțați că se închide școala, deși directorul școlii din Zagra știa încă de la final de iarnă. În aceste conditii părinții refuză să își mai trimită copiii la cursuri. Nimeni nu a urcat in microbuzul scolar.

Citeste si: Femeia din Bucureşti care şi-a bătut fetiţa, reţinută

"Transportul le este asigurat . La ora 7 va pleca cu copiii din clasele V-VIII si la ora 7.30 cu copiii din calsele primare. Eu am spus de atatea ori ca nu e bine sa aduca din Alunis si de pe dealuri copiii, dar nu m-a auzit nimeni", suține Dumitru Bucșoiu, primarul comunei.

Copiii, mutați la altă școală prin decizia inspectoratului județean

Directorul școlii gimnaziale din Zagra spune că a fost decizia Inspectoratului Școlar Județean și că deși a încercat să rezolve situația cu mai multe variante, nu i s-a aprobat niciuna.
Edilul ia în calcul să mai închirieze un microbuz, această variantă fiind, culmea, mai costisitoare decât angajarea a încă unui profesor. Primăria ar fi dispusă să asigure salariile profesorilor, însă nici acest lucru, nu se poate,potrivit legii.

Citeste si: VIDEO - Bojdeuca lui Ion Creangă, luată cu asalt de turiști. Este vizitată de zeci de mii de oameni pe an

"Conform normării noi am obținut cinci clase pe comună.Am zis că acolo sunt efectivele cele mai mici să le comasăm. Șiu cel mai aproape era de Poienile Zegrei, unde sunt efective mai mari. Am asigurat transport. Și să vinp copiii Părinții nu sunt de acord cu treaba asta", declară directorul școlii, Viorel Feldrihan.

Părinții vor soluții pentru școala copiilor lor

De la Inspectoratul Scolar Judetean, inspectorul general spune ca pur si simplu nu are ce face in conditiile date și că le-a explicat totul părinților.
Deocamdata situatia scolara a copiilor din Suplai ramane incerta. Inspectorul promite ca va mai discuta cu parintii, iar parintii ca nu se vor lasa cu una cu doua pentru ca vor ca micutii lor sa invete langa casa si nu la kilometri distanta, mai ales ca au si unde.


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si