În ajun de sărbători pascale, toată lumea se adună, de la mic la mare, să dea o mâna de ajutor la treburile din gospodărie. Iar pe Valea Bârgăului, acolo unde tradițiile par să fie la ele acasă, obiceiul se respectă negreșit. Am petrecut și noi o zi la Bistrița, în inima obiceiurilor populare românești, unde am învățat, alături de cei mici, metode tradiționale de vopsire a oului dar și rețete clasice gustoase, a transmis Simona Pătruleasa.

Pregătiri tradiționale pe Valea Bârgăului

E forfotă mare în Bistrița-Năsăud, pe Valea Bârgăului. Tanti Sanda robotește de zor în casă, înconjurată de copiii din zonă. La 65 de ani, femeia nu stă locului o clipă. Pregătirile de Paște sunt multe dar gospodinei îi face plăcere să se ocupe de ele. Are, drept ajutoare, copiii din sat, pe care abia așteaptă să îi invetecate puțin din tradițiile zonei.

,,Pe mine mă cheamă Belei Alexandru și am 7 ani'', a spus cel mai mare dintre băieței. 

,,Ana Maria Florea. Și câți ani ai? 6 ani jumate''.

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Îngropat de viu, un bărbat a fost salvat ca prin minune după 4 zile de stat sub pământ- wowbiz.ro

,,Trei anișori! Și cum te cheamă? Mihai''.

Bunica Sanda nu stă mult la vorbe. Femeia știe că interesul celor mici trebuie să fie menținut constant așa că se apucă de treabă. Prima pe listă este pasca.

De îndată ce este gata pregătită, pasca se dă în cuptor pentru aproximativ o oră. Deși la prima vedere, lucrurile par simple, bunica Sanda știe că important este gustul, nu doar aspectul.

Citește și: Când se termină vacanța de Paște din 2024? Data la care elevii vor reveni la școală

Tanti Sanda- Eu am făcut-o ca la țară. Cu brânză de oaie și ce ați mai pus? Un pic de sare, un pic de zahăr, nu mult și slănină.

Odată ce preparatul este gata, cei mici sunt curioși să învețe mai multe lucurui despre cum se vopsesc ouăle.

Iar tanti Sanda este nerăbdătoare să le arate varianta tradițională, fără vopseaua chimică.

Entuziamați peste măsură, cei mici nu au avut prea multă răbdare și s-au pus pe gustat. Iar bunica Sanda, încântată că a adus zâmbetul pe fața lor, ne-a făcut tuturor o urare în prag de sărbătoare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si