Vasile lucrează ca șofer, dar nevoia l-a împins să devină meseriaș pe cont propriu. Așa că a venit să cumpere materiale de construcții pentru amenajarea casei.

"De la a pune parchet la șoferie e cale lungă, dar nevoia te învață. Mâna de lucru e câteva sute de lei și apelăm la propriile mâini să facem treabă. Gresie și faianță pun."

Mulți au învățat meserie de pe internet

Mulți dintre cei care fac renovări singuri recunosc că au învățat meserie de pe internet, cum este și cazul lui Remus.

"Ne ajută, într-adevăr. Pe Youtube poți să înveți multe. Am un prieten care și-a făcut partea electrică învățând de pe youtube de la zero Nu avea nicio cunoștină, s-a uitat acolo. Am pus și faianță și gresie. Mi-au ieșit. Mă bag în toate. De exemplu, mobilierul la baie. Ni le-am făcut singuri atât cât ne am uitat pe Youtube și ne-am descurcat."

Citește și: Incident în județul Timiș: Patru muncitori au fost transportați la spital după ce au căzut de la o înălțime de șase metri

Acest trend al meseriașilor de nevoie a luat tot mai mult avânt de când materialele pentru construcții și renovări au sărit în aer.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citește și: Elevii din București și alte 29 de județe intră în vacanță vineri. Când se întorc la școală

Marina Cimpoie, comerciant materiale construcții: "La uși aici la noi prețul s-a dublat. Față de acum trei ani o ușă care costa 300 și ceva de lei acum e 700 și ceva de lei cea mai ieftină, aproape dublu. Și la faianță, gresie? La fel. Toate s-au dublat."

Cât ar costa reparația pentru o baie

Iar dacă adăugăm și mâna de lucru..

Mădălina Bichir, reporter Kanal D: "Să luăm exemplul unei băi de 25 de MP. Dacă în aceasta se montează atât gresie cât și faianță, o persoană va trebui să scoată din buzunar cel puțin 1600 de lei numai pentru manoperă."

Citește și: Incident în județul Timiș: Patru muncitori au fost transportați la spital după ce au căzut de la o înălțime de șase metri

"Vor bani mulți și muncă proastă. Mi-am făcut singur bucătăria, holul și baia."

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Specialiștii spun, însă, că lucrările pe cont propriu ne pot face o gaură și mai mare în buget.

Alexandru Scarlat, reprezentat magazin de construcții: "Faptul că noi nu urmăm pașii descriși de producător ca la carte exist riscul de a degrada materialele și de a nu beneficia de garanția produselor. Orice renovare reprezintă un cost din partea beneficiarului, iar acest cost poate fi crescut din cauza unei puneri greșite."

Citește și: Avalanșă de ultim moment în România. Drum complet blocat

Pe piața muncii din România numărul profesioniștilor în construcții este în scădere. Conform statisticilor, deficitul de meseriași din țară este, în prezent, de aproximativ un milion de persoane.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si