”Banca Mondială vrea să ne scoată carnea de vită și lactatele din meniu! Ca să poată face acest lucru, Organizația se gândește la o scumpire a acestor produse. Motivul? Fermele de vaci poluează mult. În schimb, prețul cărnii de pui și costul legumelor ar urma să scadă”, a transmis Radu Andrei Tudor.

Ce spun crescătorii de bovine?

Deja carnea de vită a devenit un lux pentru mulți români.

Puțini își permit să dea 40 de lei pe un kilogram de carne roșie, așa ca aleg să o consume doar la ocazii speciale.

”Am luat pensia și îmi permit acuma și după, pauză ”, spune o doamnă.

Citește și: Ce români beneficiază de sprijinul financiar pentru compensarea preţului la energie? "Sunt considerate vulnerabile"

Planul Băncii Mondiale este să nu mai sprijine financiar crescătorii de bovine, ceea ce va duce inevitabil la prețuri mai mari. În schimb, oamenii vor fi încurajați să consume carnea de pui care dăunează mult mai puțin mediului înconjurător.

”Atâta ne mai trebuie, încolo le avem pe toate bune”, exclamă un client.

Conform INS carnea de vită s-a scumpit cu aproape 10% în ultimul an. creșterea de preț a afectat dieta românilor care au început să cumpere tot mai rar carne roșie.  Tot concret, acum, un român mănâncă într-un an, 5 kilograme, cu jumătatea de kilogram mai puțin față de anul precedent, dar propunerea Băncii Mondiale se aplică și pentru lactate.

Laptele și brânzeturile ar urma să fie și ele mai scumpe. În schimb, prețul puiului ar urma să scadă.

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Mădălin Ionescu, în doliu! Prezentatorul TV a dat vestea cumplită printre lacrimi: „S-a stins. Am trăit cu o durere imensă ultimele lui clipe”- wowbiz.ro

”Cred că este o măsură nepregătită, pentru că ar pune în pericol foarte mulți fermieri. Nu este o măsură simplu de luat, este o măsură foarte complicată care mai mult ca sigur că va crea mari conflicte la nivel mondial din acest punct de vedere”, explică Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară.

Citește și: Cât au ajuns să coste căpșunile românești? Clienții pot alege să și le culeagă singuri. Unde se practică asta?

”Vaca a devenit dintr-o dată un mare poluator. Acuma este gluma cu cercetătorii britanici, dar cred că toți cercetătorii britanici au stabilit că vaca poluează”, mai spune cineva.

Prin această măsură se dorește reducerea poluării. Spre exemplu, fermele de vaci din Uniunea Europeană produc mai multe gaze cu efect de seră decât toate mașinile și furgonetele la un loc. Mai exact, vorbim de 700 de milioane de tone de dioxid de carbon.

”Tot ce înseamnă bălegarul rezultat, care nu prea mai este prelucrat, fermierii nu mai preiau acest bălegar fertil pentru a-l împrăștia pe câmp și de ce, pentru că folosesc în exces chimicale”, a mai precizat un specialist.

Citeste si: Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea. „Trădarea de la un frate nu se uită ușor. Mi-a luat absolut toată viața mea de artist.”- kfetele.ro

Citeste si: Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au despărțit? Cum a apărut artista la premiera filmului- radioimpuls.ro

Dacă propunerea se va concretiza, ar fi o lovitură fatală pentru crescătorii de bovine din țara noastră. Și așa în ultimele decenii, efectivele au scăzut dramatic de la 6,5 milioane de capete în 1989 la 1,8 milioane acum, mult prea puțin pentru a acoperi consumul intern.70% din carnea de vită vine de peste hotare.

”Sunt sate întregi în care nu mai găsești o vacă sau sate întregi în care mai este 1-2 crescători de animale, în condițiile în care în urmă cu 20-30 de ani aproape că nu exista acasă în care să nu fie o vacă, 2”, a concluzionat crescătorul de bovine, Dumitru Grigorean.

Două dintre toate țările membre UE, Franța are cel mai mare număr de bovine din Uniunea Europeană, de aproape 10 ori mai multe decât România.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si