Președintele României, Klaus Iohannis, a aprobat Ordonanța de Urgență a Guvernului, care prevede acordarea unui sprijin financiar pentru compensarea prețului la energie, suportat parțial din fonduri externe nerambursabile, potrivit informațiilor transmise de antena3.ro. Ce români vor beneficia de acest sprijin?

klaus iohannis

Klaus Iohannis

[Sursa foto: Facebook- Klaus Iohannis]

Categoriile de români care vor beneficia de compensarea prețului la energie

Ordonanța de Urgență a Guvernului, aprobată de președintele Klaus Iohannis, prevede compensare prețului la energie pentru categorii considerate vulnerabile.

Bugetul ordonanței este în valoare de 4.000.000 mii de lei, iar sursa de finanţare este reprezentată de fonduri externe nerambursabile, prin bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Citește și: VIDEO- Inflația scade, însă prețurile continuă să crească! Oamenii sunt disperați: „Foarte scump! E enorm”

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

femeie cu laptop si o ccasa in miniatura

Foto simbol- ajutor financiar

[Sursa foto: istockphotos]

De sprijul financiar ar avea nevoie peste 2,8 milioane de gospodării din România. Valoare acestuia este de maxim este de maxim 750 de lei pe locuință/gospodărie vulnerabilă și poate fi utilizat până la 31 decembrie 2024.

Suma compensează prețul plătit de români pentru energie, indiferent de tipul acesteia: energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi, precum şi alte materiale de încălzire.

"Sunt considerate vulnerabile categoriile de persoane şi familii care au un venit pe membru de familie sub 2.000 de lei, la care se adaugă şi condiţiile de vârstă corelate cu capacitatea de muncă, fiind îndeplinite astfel toate condiţiile de vulnerabilitate pentru ca o persoană/familie în situaţie de risc de sărăcie să beneficieze de sprijin din fonduri publice pentru a compensa preţurile la energie", s-ar arăta în Ordonanța de Urgență.

Citește și: VIDEO- Cum se va acorda concediul medical, conform noilor reguli? După impozitarea cu 10%, angajații trebuie să facă mai multe drumuri la medicul de familie

Sprijinul financiar care ar urma să fie oferit pentru compensarea prețului la energie nu poate fi folosit pentru a deconta datorii curente și/sau restante faţă de furnizorii de energie.

Românii care pot primi sprijinul financiar pentru compensarea energiei, potrivit antena3.ro:

  • Pensionari cu vârsta de 60 de ani și peste, având venituri lunare de până la 2.000 lei.
  • Pensionari cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă, cu aceeași limită de venit de până la 2.000 lei lunar.
  • Persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu, având venituri proprii lunare sub pragul de 2.000 lei.
  • Familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, conform Legii nr. 277/2010.
  • Familiile și persoanele singure care beneficiază de ajutor social, în conformitate cu prevederile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si