Suntem campioni la tratarea după ureche, iar asta se vede cel mai bine în farmacii, acolo unde românii cumpără tot ce găsesc la raft.
„Ceaiurile, vitamina C și antibioticele sunt la mare căutare în tratamentele pe care ni le facem singuri. Nimic mai rău, spun medicii și farmaciștii”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.
Campioni la tratamente „după ureche”
În sezonul rece, farmaciile sunt luate cu asalt de românii care vor să se trateze singuri. La primele semne de boală, ne-am obișnuit să facem o cură de antibiotic, deși acestea pot fi eliberate doar pe rețetă.
„Vom fi nevoiți să raportăm orice eliberare de antibiotic, cantități, tipul, etc. Abuzuri se fac cu siguranță, noi suntem pe locul 2 în Europa la consumul de antibiotice”, a explicat un farmacist.
Citește și: VIDEO- La pat din cauza gripei. Valul de viroze continuă să crească. Sfaturile medicilor
Și medicii trag un semnal de alarmă privind medicamentația după ureche.
„Trebuie să mergem pe medicație simptomatică și dacă în 2-3 zile nu răspunde, atunci trebuie trecut pe antibiotic, dar doar la sfatul medicului de familie sau specialist. Fie că luam 5, 7 zile, cât ne recomandă medicul, trebuie să luam toată cura, altfel riscăm să dezvoltăm o rezistență la acel antibiotic”, a explicat Cristian Oancea, medic.
Mergem și în Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, unde este plin de pacienți. Cei mai mulți ajung la tratament specializat după ce încearcă acasă diverse leacuri. Acest bărbat, de exemplu, a luat de 4 ori într o singură lună antibiotic, plus multe siropuri naturiste.
În alt salon, această doamnă s-a tratat singură de răceală până când starea i s-a agravat. Acum va sta câteva zile sub observație medicală.
Anual, peste 37.000 de persoane din Uniunea Europeană mor din cauza antibioticelor. Printre statele unde se înregistrează cel mai mare consum se numără România, Bulgaria, Grecia, Cipru sau Italia.
„Contrar domeniului în care activez, nu îmi place să vorbesc despre mine. Prefer ca oamenii să ajungă să mă cunoască prin munca mea și prin interacțiunea directă. Iar de cele mai multe ori nu îmi place să fiu prea cunoscută, ca să zic așa. Clișeul „fac ceea ce am visat" se aplică la mine. Am știut din liceu că vreau să fiu jurnalist, de când mă ocupam cu gazeta clasei și am luptat pentru asta. Am lucrat la radio, televiziune locală și apoi națională. Am 35 de ani și încă fac job-ul acesta cu drag. Fiecare zi e realmente o provocare, o noutate și o ocazie să învăț și văd alte lucruri. Sunt mereu cu zâmbetul pe buze, sunt ambițioasă, am un caracter puternic și sunt foarte determinată în ceea fac. Îmi place să socializez, să stau la cafea , sa povestesc cu prietenii și îmi place să fiu înconjurată de iubire”.