"Banii în doar 15 minute", așa sună anunțurile IFN-urilor. Oferta este tentantă la prima vedere, mai ales pentru cei care au nevoie urgentă de bani. Dacă citim în continuare, vedem că dobânda este de, atenție, 7700 la sută. puțini sunt cei care citesc toate informațiile din contract.

Mirajul creditelor rapide 

Păgubit:  „Mi-au dat un milion de acte cu scrisul mai mic decât în Biblie, pe care l-am semnat.”

Bărbatul a luat un împrumut de 4 mii de lei în 2019. În pandemie, însă, nu a mai putut plati rata. A căutat o soluție amiabilă cu cei care i-au dat banii, dar fără succes.

Păgubit: „În martie am primit un plic prin care sunt somat să plătesc suma de 17.000 de lei la un credit de 4.000 de lei. Mi-e teamă că o să mă trezesc cu o poprire pe salariu.”

Citeste si: Indicele ROBOR a trecut de 7%. Rate mai mari pentru români

„Am ajuns în situația de a fi executat”

Cei care apelează la creditele rapide sunt pensionari, oameni fără un loc de muncă sau persoane care au deja alte credite la bănci. Toți au un lucru în comun- sunt în criză de bani. 

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune- wowbiz.ro

Păgubită: Când te afli într-o situație strânsă, semnezi. Împrumutul a fost de 17.400 de lei. Rata ar fi trebuit să fie 1.504

(n.r. lei) Asta înseamnă o returnare 90.250 de lei. Când am văzut hoția și înșelătoria, nu s-au mai plătit rate la el. Am ajuns în situația de a fi executat.”

Numărul celor păcăliți de cămătarii cu acte a crescut anul acesta. Mii de oameni au cerut ajutorul avocaților ca să scape din capcană.

Adrian Cuculis, avocat: Este un an frucutos pentru IFN-uri, mai ales pentru cei care au dobânzi pentru care nu poți să le rostești, de 7.000 de lei. Adică într-un an ajungi la sapă de lemn.”

Citeste si: VIDEO| Ratele tot mai mari la bancă îi lasă pe oameni cu buzunarele goale la final de lună

Avertismentul brokerilor

Donânzile creditelor rapide pornesc de la 30% și pot ajunge până la 7000%. În timp ce dobânzile crditelor bancare sunt de aproximativ 10%. În plus, multe IFN-uri percep o dobândă de 2% pe zi. Ceea ce duce la sume astronomice de rambursat, deși creditul inițal este de căteva sute de lei.

Citeste si: Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online. „Cât de multe rabdă Dumnezeu!”- kfetele.ro

Citeste si: Detaliile "ascunse" în cazul morții lui Andrei Versace. Imaginile arată că a avut un sfârșit brutal- radioimpuls.ro

Dragoș Nechifor, broker de credite: „E justificat un cost mai mare pentru că te adresezi unui segment de clienți cu risc de neplată foarte mare. Toți se uită doar la valoarea ratei. Îmi iau o mie de lei pe 6 luni și pot să plătesc 300 de lei pe lună. Dar, în realitate, 300 de lei pe lună timp de 6 luni, ei plătesc înapoi 1.800 de lei.”

Banca Națională verifică IFN-urile, însă legislație nu este suficient de bine pusă la punct. În urmă cu câțiva ani, pe masa parlamentarilor a fost o lege prin care dobânzile IFN-urile ar fi urmat să fie plafonate. Însă totul a rămas la nivel de discuție.

Citeste si: VIDEO| Milioane de români sunt blocați într-un cerc vicios: sunt prea săraci ca să își permită minimul necesar așa că recurg la cardurile de credite care le fac o gaură și mai mare în buzunare


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si