Numărul șomerilor a crescut cu aproape o treime într-un singur an. Cei mai mulți erau angajați ai restaurantelor, hotelurilor sau magazinelor din mall-uri.

" Două locuri de muncă am pierdut anul trecut. Unul în bucătărie, pentru că a închis bucătăria în lockdown-ul din martie, a zis că închide bucătăria că nu-i mai merge", spune Constanța Jecu, din Constanța.

Citeste si: "Este singura cale de a învinge pandemia". Premierul Florin Cîțu, anunț de ultima oră

Coșmar cu repetiție din cauza pandemiei

Constanța Jecu a trăit un adevărat coșmar anul trecut- deoarece pandemia nu a lovit-o o dată, ci de două ori. Prima oară, starea de urgență i-a furat locul de muncă de la un restaurant unde lucra ca bucătăreasă de aproape 4 ani.

Iar după 5 luni de stat acasă și căutări insistente, cu greu reușit să își găsească un job la o tipografie. Însă nu pentru mult timp.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un bărbat a fost operat de cancer de prostată, însă medicii i-au amputat brațul- antena3.ro

Citeste si: Boala care a ucis deja peste 1.000 de persoane. Sunt temeri că se poate ajunge la o „pandemie mai gravă” decât cea de COVID- wowbiz.ro

" Am stat 14 zile în carantină și nu au vrut să mă mai primească la locul de muncă. De anul trecut din octombrie- noiembrie am rămas.. eu acum sunt fără serviciu la ora actuală. Îmi caut, dar e greu. Dacă nu ai pe cineva să te bage undeva, nu găsești. Lucrează doar soțul, avem și o rată la bancă foarte mare că ne-am luat o casă prin Prima Casă",

spune femeia. 

Prin același calvar trec sute de mii de români. Rata șomajului a crescut într-un singur an de la 3,9%, la 5,2 procente.

Citeste si: România a trecut pragul de 1 milion de persoane vaccinate anti-COVID

Pandemia a adus valuri de concedieri în România

Nu mai puțin de 116.000 de români și-au pierdut locul de muncă anul trecut. Grav este că o bună parte dintre șomerii din România sunt tineri. Potrivit INS, 2 din 10 someri au până în 24 de ani. 

"În continuare angajatorii sunt foarte precauți în a recruta oameni, continuă să stea și să cântărească foarte bine ceea ce au de angajat. Candidații la rândul lor chiar dacă au perioade în care nu au lucrat nu vor neapărat orice", spune Mihai Rizan, expert HR. 

Sunt totuși și afaceri care au prosperat în pandemie și unde se caută frecvent muncitori.

"Serviciile de livrări la domiciliu au crescut foarte mult anul trecut. Servicile medicale. Avem tot ce inseamna partea de productie eptnru lirvări, partea de ambalaje", explică specialistul HR.

Potrivit datelor oficiale de Agenția de Ocupare a Forței de Muncă- la nivel național- sunt peste 14.000 de locuri vacante- care ar acoperi însă doar 3% din plaja de șomeri.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si