VIDEO - Viitura din Vrancea este un... paradox, spune un primar din județ

Ca pe-un paradox - așa vede un primar din Vrancea viitura, care aproape că a șters o localitatea de pe hartă. Dacă ar fi știut că e posibilă, s-ar fi apucat de treabă, spune el.

Webeditor: Iulian Ciurea miercuri 23 iunie 2021 , 19:17

Viitură în Vrancea paradox primar
Viitură în Vrancea
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

 

Bunica Profira are 82 de ani și a fost salvată dintre apele învolburate, în ultima clipă.

Natura i-a luat însă tot- de parcă ar fi trebuit neapărat să-i plătească tribut:

„Tot! Nu mai pot... Dacă vedeți aici, că aici am dormit, salteaua... E plină de apă. Saltea bună, ce să mai fac cu ea?! Uitați! Nu mai știu. Mă ustură, nu mai pot. Credeți-mă, mă ustură sufletul nu mai pot. Prima dată au zis că- Lasă, că a fost oleacă de apă, ne descurcăm. În grădină, praf! Legume nu mai sunt, nu mai am ce mai mânca. Porumb, găini, toate sunt praf”, spune femeia.

Viitura i-a furat parcă și speranța în Dumnezeu pentru că nu înțelege cum de a încuviințat Cel de sus un asemenea prăpăd. Când apele au dat năvală, abia a reușit să fugă din calea lor- de salvat ceva, nici vorbă.

Primarul care susține că viitura a fost un... paradox

Mâlul gros i-a invadat fiecare colț al casei și a înecat tot ce avea mai de preț.

Câteva case mai încolo, doi soți și-au pus la uscat toată agoniseala. Pentru a doua oară în viață, trăiesc același coșmar.

Singuri pe lume, și-au pus necazurile morman, la porți.

Primarul este al treilea mandat și-n opinia domniei sale, avem de-a face cu un paradox.

Citeste si: Oana Roman, revoltată după ce a văzut cât costă un banal croissant: „Mai scump ca la Paris???”- kanald.ro

Citeste si: Ce vitamine sunt bune pentru sanatatea creierului

Citeste si: „Nu vreau să mor. Vă implor. Trebuie să încep radio-chimio” Oana Lis, strigăt de ajutor în mediul online. Soția fostului edil a rămas impresionată de cazul unei femei bolnave de cancer- wowbiz.ro

Bilieștiul n-ar fi trebuit să se inunde- spune el- pentru că albia râului e departe drept urmare a crezut că viitura din 2005 a fost o nefericită întâmplare. Acum însă precedentul îl îngrijorează.

„Am zis că a fost o eroare cu barajele pe Siret. Acum mi-am dat seama că nu asta a fost”, spune primarul.

Vina se împarte, spune edilul- între cei care au defrișat pădurile, ca să facă terenuri agricole și predecesorul său, care n-a luat măsuri la momentul oportun. Construirea unui dig pe râul Putna pare acum un vis îndepărtat:

„Ce fenomen s-a întâmplat? Dacă în 2005- s-a întâmplat si nimeni n-a luat nicio măsura, uitați, adică noi daca nu luam nicio masura, ne trezim in 15 ani ca iarasi nu am facut nimic. De aceea eu va promit, nu ca voi actiona, ci ca deja am inceput”, susține edilul.

„Cum se zice- vin ai noștri, pleacă ai noștri, noi rămânem tot ca proștii”, spun oamenii.

„Paradoxul” viiturii a lovit și alte localități din Vrancea

La câțiva zeci de kilometri distanță, în Vadu Roșca, autoritățile se laudă că au luat măsuri evidente, care să oprească viitura... Panourile solare sunt de ochii lumii, spun- în schimb- localnicii.

„Asta este geografia, relieful le face acest deserviciu, le crează această neplăcere. In viitor, avem grija sa anlizam cu atentie tot ceea ce a contribuit la situatia creată, am dispus o filmare cu drona pe toata zona”, spune prefectul de Vrancea.

Localitatea a mai fost fost măturată de ape, în trecut. Pe-atunci, au murit 8 oameni și toată așezarea a fost- zile-n șir- sub apă. Pericolul să se întâmple iar o inundație de proporții este mare pentru că râul Putna este în creștere din pricina ploilor.

 

 

Citeste si: VIDEO. Cum a fost surprinsă DJ Lalla, înainte de a-și pierde viața. Ultimele imagini cu tânăra- kfetele.ro

Citeste si: Theo Rose a izbucnit în lacrimi când a venit vorba despre Alexandra Ungureanu. Care este, de fapt, relația dintre cele doua artiste: "Cum, mai, tu prietena mea de atatia ani..."- radioimpuls.ro

 

 

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si