Bunica Profira are 82 de ani și a fost salvată dintre apele învolburate, în ultima clipă.

Natura i-a luat însă tot- de parcă ar fi trebuit neapărat să-i plătească tribut:

„Tot! Nu mai pot... Dacă vedeți aici, că aici am dormit, salteaua... E plină de apă. Saltea bună, ce să mai fac cu ea?! Uitați! Nu mai știu.

Mă ustură, nu mai pot. Credeți-mă, mă ustură sufletul nu mai pot. Prima dată au zis că- Lasă, că a fost oleacă de apă, ne descurcăm. În grădină, praf! Legume nu mai sunt, nu mai am ce mai mânca. Porumb, găini, toate sunt praf”, spune femeia.

Viitura i-a furat parcă și speranța în Dumnezeu pentru că nu înțelege cum de a încuviințat Cel de sus un asemenea prăpăd. Când apele au dat năvală, abia a reușit să fugă din calea lor- de salvat ceva, nici vorbă.

Primarul care susține că viitura a fost un... paradox

Mâlul gros i-a invadat fiecare colț al casei și a înecat tot ce avea mai de preț.

Câteva case mai încolo, doi soți și-au pus la uscat toată agoniseala. Pentru a doua oară în viață, trăiesc același coșmar.

Singuri pe lume, și-au pus necazurile morman, la porți.

Primarul este al treilea mandat și-n opinia domniei sale, avem de-a face cu un paradox.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

Bilieștiul n-ar fi trebuit să se inunde- spune el- pentru că albia râului e departe drept urmare a crezut că viitura din 2005 a fost o nefericită întâmplare. Acum însă precedentul îl îngrijorează.

„Am zis că a fost o eroare cu barajele pe Siret. Acum mi-am dat seama că nu asta a fost”, spune primarul.

Vina se împarte, spune edilul- între cei care au defrișat pădurile, ca să facă terenuri agricole și predecesorul său, care n-a luat măsuri la momentul oportun. Construirea unui dig pe râul Putna pare acum un vis îndepărtat:

„Ce fenomen s-a întâmplat? Dacă în 2005- s-a întâmplat si nimeni n-a luat nicio măsura, uitați, adică noi daca nu luam nicio masura, ne trezim in 15 ani ca iarasi nu am facut nimic. De aceea eu va promit, nu ca voi actiona, ci ca deja am inceput”, susține edilul.

„Cum se zice- vin ai noștri, pleacă ai noștri, noi rămânem tot ca proștii”, spun oamenii.

„Paradoxul” viiturii a lovit și alte localități din Vrancea

La câțiva zeci de kilometri distanță, în Vadu Roșca, autoritățile se laudă că au luat măsuri evidente, care să oprească viitura... Panourile solare sunt de ochii lumii, spun- în schimb- localnicii.

„Asta este geografia, relieful le face acest deserviciu, le crează această neplăcere. In viitor, avem grija sa anlizam cu atentie tot ceea ce a contribuit la situatia creată, am dispus o filmare cu drona pe toata zona”, spune prefectul de Vrancea.

Localitatea a mai fost fost măturată de ape, în trecut. Pe-atunci, au murit 8 oameni și toată așezarea a fost- zile-n șir- sub apă. Pericolul să se întâmple iar o inundație de proporții este mare pentru că râul Putna este în creștere din pricina ploilor.

 

 

Citeste si: La ce vârstă a avut Adrian Minune primul tort de ziua sa? „Bunicul meu lucra la un mare hotel, unde era o mare cofetărie și ne aducea prăjituri acasă și tort.”- kfetele.ro

Citeste si: Prima reacție a lui Selly după incidentul cu apa de la Beach, Please! 2024: "O să vă răcorească cu furtunul toți agenții de pază". Ce spune despre cei care vin deshidratați la festival- radioimpuls.ro

 

 

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si