Viitorul metrou din Cluj: Află cum va arăta întregul proiect

Studiul de prefezabilitate al metroului din Cluj-Napoca este finalizat. Magistrala de metrou va avea peste 14 kilometri, va costa aproape un miliard de euro și va fi gata în 11 ani. În acest fel, Clujul va deveni al doilea oraș al României care va avea metrou.

Author: Andreea Bolocan luni 26 octombrie 2020 , 15:42

metrou cluj napoca
Harta Metroului din Cluj-Napoca[Sursa foto: metroucluj.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„Termenul de 11 ani este pentru întregul proiect finalizat, evident că primele stații vor fi gata mult mai repede”, a declarat în cadrul unei emisiuni TV, Emil Boc, primarul Clujului.

„Evident că va depinde foarte mult de licitații”, a spus edilul orașului.

Metroul vine din centrul comunei Florești, care este cea mai mare comună din România, cu o populație estimată la 70.000-80.000 de locuitori, și ajunge până în centrul municipiului Cluj-Napoca, pe o distanță de 14,4 km. În etapa a doua este prevăzută extensia spre cealaltă comună limitrofă a Clujului, Gilău, care este după Florești, astfel încât metroul va asigura o alternativă importantă la transportul rutier.

Metroul va fi finanțat cu fonduri europene

„Ceea ce este important este că există resursa financiară în acest moment, pentru că este prins în Planul de reziliență al României cu Comisia Europeană, iar Uniunea Europeană susține foarte mult toate modalitățile de

transport alternative la mașini și mai ales orice mijloc de transport verde, nepoluant. Asta este marea noastră șansă, pentru că din 2008 n-a mai fost niciodată vreo șansă în istoria UE când țările pot depăși limita de deficit de 3 la sută și acest Plan de reziliență, care se adaugă la proiectul de buget european 2021-2027 asigură resursa financiară”, a declarat Emil Boc.

„Acum mingea este în terenul nostru: să terminăm la timp proiectele, pentru ca banii europeni să fie atrași. De aceea, eu marți vor supune deja aprobării în Consiliul Local studiul de prefezabilitate”, a spus primarul municipiului Cluj-Napoca.

Citeste si: Ce oraș din România va avea un stadion în valoare de 45 de milioane de euro și sală polivalentă de 27 de milioane de euro

Citeste si: Legătura neștiută dintre Alex Pițurcă și avocata sa. Cine este, de fapt, Silvia Uscov, cea care îl reprezintă în dosarul în care este cercetat- kanald.ro

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”- wowbiz.ro

Citeste si: Care sunt noile măsuri implementate de către Metrorex pentru a se evita supraaglomerarea de la metrou

Proiectul trebuie realizat în termenul maxim de 128 de luni

El a detaliat calendarul proiectului: „Până în 31 decembrie 2022 trebuie să parcurgem etapa studiului de prefezabilitate, licitația de proiectare și execuție și atunci, în 2022, dacă avem până în 31 decembrie semnat contractul, suntem eligibili pe fonduri europene, după care urmează acest interval de timp maxim, de 128 de luni, pentru realizarea proiectului”, a mai spus Emil Boc.

Sursa: Digi24

 

 

 

  


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si