Virusul care cauzează răceala comună poate bloca stabilirea SARS-CoV-2 în celulele umane

Virusul care cauzează răceala comună poate să blocheze eficient SARS-CoV-2, care provoacă boala Covid-19, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Glasgow, potrivit BBC.

Georgiana Balaban, marți 23 martie 2021 , 15:48

virusul care cauzează răceala comună
Virusul expus la microscop.[Sursa foto: google]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Este cunoscută că unele virusuri concurează pentru a fi cele care cauzează o infecţie. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Glasgow susţin că, aparent, rinovirusul- care cauzează răceala comună- primează coronavirusului.

Beneficiile pot fi de scurtă durată, dar rinovirusul este atât de răspândit, mai spun ei, încât poate ajuta la suprimarea Covid-19.

Odată ce un virus pătrunde în organism, el poate permite altora să pătrundă sau le poate bloca evoluţia.

Virusul gripal este unul dintre cele mai „egoiste” virusuri şi, aproape în totalitate, infectează individual. Altele, precum adenovirusurile, par mai dispuse să lase loc.

Citeste si: Angela Merkel a vorbit despre o posibilă prelungire a restricțiilor în luna aprilie

Ce au transmis oamenii de știință

Provocarea pentru oamenii de ştiinţă o reprezintă faptul că un an de distanţare fizică a încetinit răspânirea tuturor virusurilor şi a făcut ca studiul lor să fie mai greu de realizat.

Echipa de la Centrul pentru Cercetarea Virusurilor din Glasgow a folosit o replică a învelişului căilor respiratorii, realizată din acelaşi tip de celule, şi a infectat-o cu SARS-CoV-2 şi rinovirus.

Dacă rinovirusul şi SARS-CoV-2 au fost eliberate în acelaşi timp, doar rinovirusul a izbutit să infecteze.

Dacă rinovisurul a avut un avans de 24 de ore, atunci SARS-CoV-2 nu are nicio şansă. Chiar şi în cazul în care SARS-CoV-2 a avut un avans de 24 de ore, rinovirusul a reuşit să îl blocheze.

Citeste si: Președintele Braziliei crede că pandemia de COVID este un război împotriva sa

„SARS-CoV-2 nu se manifestă deloc, este inhibat puternic de rinovirus”, a declarat dr.

Pablo Murcia pentru BBC News. „Este foarte interesant pentru că dacă există o incidenţă mare de rinovirus poate opri noi infecţii cu SARS-CoV-2”.

Efecte similare au fost observate anterior. O epidemie de rinovirus este posibil să fi întârziat pandemia de gripă porcină din 2009 în părţi ale Europei.

virusul care cauzează răceala comună
Virusul COVID-19.[Sursa foto: google]

Experimente suplimentare au arătat că rinovirusul a declanşat un răspuns imun în celulele infectate care a blocat abilitatea SARS-CoV-2 de a se replica.

Citeste si: VIDEO-Mai multe țări europene au reluat deja vaccinarea cu AstraZeneca

Când cercetătorii au blocat răspunsul imun, nivelurile virusului care cauzează Covid erau aceleaşi ca şi când rinovirusul nu ar fi fost prezent.

SARS-CoV-2 poate totuşi cauza o infecţie odată ce răceala a trecut şi răspunsul imun s-a calmat.

„Vaccinarea, măsurile de igienă şi interacţiunile dintre virusuri pot să scadă mult incidenţa SARS-CoV-2, dar efectul maxim vine în urma vaccinării”, a mai spus Murcia.

Prof. Lawrence Young de la Warwick Medical School a spus că studiul sugerează că „această infecţie comună poate avea impact asupra Covid-19 şi poate influenţa răspândirea SARS-CoV-2, mai ales în lunile de toamnă şi iarnă, când răcelile de sezon sunt frecvente”.

Rezultatele studiului au fost publicate în Journal of Infectious Diseases.

Citeste si: O femeie de 71 de ani a testat eficiența vaccinului pe o secție COVID. Pensionara a stat fără protecție pe o secție plină de bolnavi


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Curs valutar BNR luni, 19 aprilie 2021: Euro crește, dolarul se prăbușește! Care sunt... Curs valutar BNR luni, 19 aprilie 2021: Euro crește, dolarul se prăbușește! Care sunt noile cotații
spotmedia.ro
Parcul Izvor, de lângă Parlament, este plin de gunoaie. După ce că e lipsit de pază,... Parcul Izvor, de lângă Parlament, este plin de gunoaie. După ce că e lipsit de pază, nimeni n-a venit să-l curețe (Galerie Foto)
spotmedia.ro
Dan Dungaciu: Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la... Dan Dungaciu: Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la Marea Neagră
b1.ro
Se reduce vârsta de pensionare? Vești bune pentru români Se reduce vârsta de pensionare? Vești bune pentru români
infoactual.ro
Nu spune niciodată ASTA! Arsenie Boca: Se pedepseşte cu matca focului! Nu spune niciodată ASTA! Arsenie Boca: Se pedepseşte cu matca focului!
infoactual.ro
Tabloul în care Regina Elisabeta a II-a va rămâne scris în istorie. Fotografia a... Tabloul în care Regina Elisabeta a II-a va rămâne scris în istorie. Fotografia a impresionat o lume întreagă
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si