Filozof și scriitor român, Emil Cioran s-a născut pe 8 aprilie 1911 la Rășinari.

Citate celebre de Emil Cioran

1. În somn uiți drama vieții tale, uiți complicațiile și obsesiile, așa încît fiecare deșteptare este un început nou de viață, este o speranță nouă.

2. Tot ce este îmi pare a fi o hrană pentru o tristeţe nemăsurată.

Citeste si: 89 de ani de la nașterea lui Nichita Stănescu. 8 lucruri pe care nu le știai despre viața personală a poetului

3. Destinul individual ca o realitate interioară, iraţională şi imanentă nu se revelează decât în durere, că este singurul drum pozitiv de înţelegere lăuntrică a problemelor personale.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”- wowbiz.ro

4. Câteodată oamenii se împiedică de adevăr, dar de cele mai multe ori se ridică și merg mai departe.

5. Micşorarea lucidităţii este un semn de vitalitate a dragostei.

6. Compatrioţii mei au geniul superlativului. Îţi trântesc un compliment de pe urma căruia nu-ţi mai revii…

7. Daca ar fi cu putinta sa ne privim cu ochii celorlalti, am disparea pe loc.

8. Între o palmă și o jignire, suportăm mai bine palma.

9. Sunt un obsedat care se risipeşte, care îşi iroseşte şi îşi spulberă obsesiile.

Citeste si: Ce părere are Monica Tatoiu despre femeile care își acoperă capul? „Nu are nicio treabă cu Dumnezeu. Mergeți și pupați alea, iar după aceea înjurați vecina.”- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO. Un festival din Slovacia, marcat de un incident dramatic. O furtună puternică a provocat prăbușirea unui cort peste festivalieri- radioimpuls.ro

10. Dacă o râmă ar putea trăi senzaţiile mele, ce milă ar cuprinde-o pentru mine!

Cine a fost Emil Cioran

Urmează Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu și Facultatea de filozofie din cadrul Universitățîi din București. Își ia licență cu o teza despre Henri Bergson. În ultimul an de facultate, Cioran colaborează cu articole la diferite reviste: Calendarul, Floarea de foc, Gândirea, Vremea, Azi.

În 1933 Cioran obține o bursă care îi permite să continue studiile de filozofie la Berlin. Se întoarce în țară în 1936 și ocupă postul de profesor de filozofie la Liceul "Andrei Șaguna" din Brașov. Un an mai târziu ajunge la Paris că bursier al Institutului Francez din București, pentru o lucrare de doctorat. 

Prima carte a scriitorului, "Pe culmile disperării", a apărut în 1934. Cartea ce a fost distinsă cu Premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitati și premiul Tinerilor Scriitori Români. Succesiv au apărut:  Cartea amăgirilor (1935), Schimbarea la față a României (1936), Lacrimi și Sfinți (1937). În 1940 începe să scrie ultima să carte în limba română,  "Îndreptar pătimaș". Varianta finală a acestei cărți va apărea în 1945, an în care Cioran se stabilește definitiv în Franța. 

Citeste si: O altă valoare s-a stins din viață. Un pictor celebru a pierdut lupta cu viața

Următoarele sale volume au fost scrise în limba franceză. Prima carte, "Precis de decomposition" (Tratat de descompunere), îi apare în anul 1949 la Gallimard. Au urmat alte nouă volume, publicate la aceeași editura. Emil Cioran își semnează scrierile în franceză cu inițialele E.M. Cioran.

Opere scrise în limba franceză:  Syllogismes de l'amertume (Silogismele amărăciunii, 1952), La Tentation d'exister (Ispita de a există, 1956), Histoire et utopie (Istorie și utopie, 1960), La Chute dans le Temps (Căderea în timp, 1964),  etc.

Emil Cioran moare pe 20 iunie 1995 la Paris


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si