VIDEO - O nouă amânare în dosarul "Colectiv". Sentințele definitive ar putea veni pe 12 mai

Dosarul incendiului din clubul Colectiv, tragedie în care au murit în 65 de oameni, cu șapte ani în urmă, se apropie târâș-grăpiș de final. Curtea de Apel București a amânat din nou deciziile definitive în dosar pentru data de 12 mai 2022.

Author: Sorin Negru marți 03 mai 2022 , 08:07

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Curtea de Apel București era așteptată azi să anunțe sentințele definitive în cazul tragediei de la clubul "Colectiv". În schimb, jucătorii au decis să amâne din nou pronunțarea deciziilor, următorul termen fiind 12 mai.

Decizia definitivă în dosarul "Colectiv" a fost amânată până acum de patru ori, în 3 ianuarie, 3 martie, 15 aprilie ți 3 mai. 

Citeste si: Piedone, săltat ca în filme din aeroport

Judecarea apelului în dosarul Colectiv a început în septembrie 2020. În 3 noiembrie 2021, instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptelor pentru mai mulţi inculpaţi, inclusiv pentru Cristian Popescu Piedone.

Citeste si: Primarul Piedone ridicat de DNA de pe aeroport

În primă instanță, au primit condamnări cu executare între 4 și 13 ani primarul Cristian Popescu Piedone, cei trei patroni ai clubului, pirotehniștii și administratorii firmei de efecte pirotehnice, pompierii de la ISU și angajați ai Primăriei Sectorului 4.

Primarul "Piedone", oprit să plece din țară

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a fost ridicat vineri dimineaţă de pe aeroportul Otopeni de procurorii Direcției Naționale Anticorupție şi a fost dus la audieri. Nu este cunoscut exact motivul audierii acestuia sau dacă are vreo legătură cu dosarul Colectiv.

Citeste si: VIDEO- Cristian Popescu Piedone, audiat la DNA. Denunţătorul este fostul primar al Sectorului 5, Daniel Florea

Eu nu sunt un fugar, îmi aştept sentinţa cu capul sus. Puteam să fug de o mie de ori din ţară. Probabil, la ţepele pe care le-au luat, credeau că şi Piedone fuge  ”, a spus el.

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost condamnat în 16 decembrie 2019, la 8 ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul Colectiv, decizia nefiind definitivă.

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost condamnat în 16 decembrie 2019, la 8 ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul Colectiv, decizia nefiind definitivă.

Patronii clubului, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, au primit fiecare câte 11 ani şi 8 luni de detenţie.

De asemenea, cei condamnaţi, firmele implicate şi Primăria Sectorului 4 şi şi ISU trebuie să plătească 1,4 miloane de lei către Spitalul de Arşi.

Cum s-a produs tragedia de la clubul "Colectiv"

În seara de 30 octombrie 2015, câteva sute de tineri se aflau în clubul "Colectiv" din fosta fabrică Pionierul din Bucureşti, unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul "Mantras of War".

La ora 22.32, în timpul concertului, a izbucnit un incendiu din cauza unor artificii de pe scenă, iar focul s-a extins rapid.

În acea noapte, 27 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 162 au fost răniţi şi transportaţi la unsprezece spitale din Bucureşti. În săptămânile care au urmat, 37 dintre supravieţuitori au murit în spitale. Bilanţul final al incendiului: 65 de morţi. 

În 3 noiembrie 2015, mii de oameni au ieşit în stradă şi au cerut demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a primarului sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone. A doua zi, Victor Ponta a demisionat. Ulterior, şi-a anunţat demisia şi primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Care au fost condamnările în primă instanță în dosarul "Colectiv"

Condamnările decise în primă instanţă în cazul "Colectiv" au fost următoarele: 

- condamnă pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone la pedeapsa cea mai grea de 8 ani si 6 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,k Cp.

- condamnă pe inculpata Iofciu Aurelia la pedeapsa cea mai grea de 8 ani inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,k Cp.

- condamnă pe inculpata Ganea Luminiţa Larisa la pedeapsa de 7 ani inchisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a,b,k Cp pe o durată de 4 ani după executarea pedepsei.

- condamnă pe inculpata Moţoc Sandra Ramona la pedeapsa de 3 ani inchisoare si pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a,b Cp pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei.

În baza art. 91  Cp suspendă sub supraveghere executarea pedepsei de 3 ani închisoare, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, calculat de la data rămânerii definitive a deciziei. Pe parcursul termenului de supraveghere, va presta o muncă neremunerată în folosul comunitătii pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare, în cadrul ADP Sector 4 si Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Sector 4 Bucuresti.

- condamnă pe inculpatul Anastasescu George Alin la 11 ani si 8 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp.

- condamnă pe inculpatul Mincu Costin la pedeapsa cea mai grea de 11 ani si 8 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp.

- condamnă pe inculpatul Gancea Paul-Cătălin la pedeapsa cea mai grea de 11 ani si 8 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp.

- condamnă pe inculpata Niţă Daniela Ioana la pedeapsa cea mai grea de 12 ani si 8 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp.

- condamnă pe inculpatul ZAHARIA VIOREL la pedeapsa cea mai grea de 9 ani si 8 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp.

- condamnă pe inculpatul Moise Marian la pedeapsa cea mai grea de 10 ani inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp.

- condamnă pe inculpatul Niţă Cristian Mihai la o pedeapsă de 3 ani si 6 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei.

- condamnă pe inculpata S.C. COLECTIV CLUB S.R.L. la pedeapsa cea mai grea de 470 zile amenda, cu o suma corespunzatoare de 5.000 lei pentru ziua amenda, precum si interzicerea drepturilor prev. de art.136 alin.3 lit.b, teza I(pe o durata de 3 ani),f Cp.

- condamnă pe inculpata S.C. GOLDEN IDEAS FIREWORKS ARTISTS S.R.L.  la pedeapsa cea mai grea de 470 zile amenda, cu o suma corespunzatoare de 5.000 lei pentru ziua amenda, precum si interzicerea drepturilor prev. de art.136 alin.3 lit.b, teza I(pe o durata de 3 ani),f Cp.

- condamnă pe inculpata căpitan Radu Antonina la pedeapsa cea mai grea de 9 ani si 2 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,k Cp.

- condamnă pe inculpatul căpitan (r) Matei George-Petrica la pedeapsa cea mai grea de 9 ani si 2 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,k Cp.

Obligă în solidar pe inculpaţii Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminiţa Larisa, Anastasescu George Alin, Gancea Paul Cătălin, Mincu Costin, Niţă Daniela Ioana, Zaharia Viorel, Moise Marian, Radu Antonina, Matei George-Petrica, SC Colectiv Club SRL, SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL şi părţle responsabile civilmente Unitatea Administrativ Teritorială-Subdiviziunea Administrativ Teritorială Sector 4 (in solidar cu inculpaţii  Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminiţa Larisa), Inspectoratul Pentru Situatii De Urgenţă ,,Dealu Spirii,, Bucuresti-Ilfov (in solidar cu inculpaţii Radu Antonina si Matei George-Petrica )  la plata următoarelor sume, după cum urmează: 1.399.209,36 lei către Spitalul Clinic de Urgenţă, de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate, precum şi cele referitoare la persoanele vătămate în raport de care a fost pusă în mişcare acţiunea penala, 1.322.981,71 lei către Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, 789.471,94 lei(sumă actualizată cu rata inflaţiei şi dobânda legală până la plata efectivă) către Spitalul Universitar de Urgenţă Elias Bucureşti, precum şi alte sume către spitale în care au fost tratate victimele din Colectiv.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si