Zile libere părinți școli închise.  Camera Deputaţilor a adoptat legea care prevede acordarea de zile libere părinţilor, dacă se închid unităţile de învăţământ. 

Camera Deputaţilor a adoptat, joi, în unanimitate, legea care prevede acordarea de zile libere părinţilor, în situaţia închiderii unităţilor de învăţământ. PSD a transmis că speră ca şi preşedintele Klaus Iohannis să considere acest lcuru o prioritate şi să promulge legea cât mai repede.

Camera Deputaţilor a avut pe ordinea de zi a şedinţei de marţi proiectul de ”Lege privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ”.

În calitate de for decizional, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul în unanimitate.

Legea acordă dreptul unuia dintre părinţi de a sta acasă cu copilul, dacă acesta are vârsta de până în 12 ani sau dacă este încadrat în categoria persoanelor cu dizabilităţi.

”Zilele libere se acordă pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere semnată de către ambii părinţi, respectiv de către tutorele legal în cazul familiilor monoparentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menţionată. Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferente cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli ale angajatorului şi este egală cu salariul corespunzător unei zile lucrătoare”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Larisa de la „Casa Iubirii” și-a făcut iubit! Primele imagini cu bărbatul care i-a furat inima- wowbiz.ro

În cazul în care se constată, în urma unor verificări, că ambii părinţi au solicitat simultan zile libere, va fi anulată definitiv posibilitatea ulterioară de a mai beneficia de prevederile legii.

PSD a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să promulge cât mai repede această lege.

”Părinţii au dreptul la zile libere plătite pentru a sta acasă cu copiii pe toată perioada în care şcolile sunt închise din cauza epidemiei de coronavirus. Costurile vor fi suportate integral de statul român din Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale constituit în baza Legii nr. 200/2006. Sperăm că şi preşedintele Iohannis va considera această lege o prioritate pentru părinţi şi angajatori deopotrivă şi va promulga legea cât mai rapid, pentru a-şi putea produce efecte imediat”, a transmis PSD.

Cursurile în învăţământul preuniversitar sunt suspendate în perioada 11 – 22 martie.

De asemenea, Comisia de muncă a Camerei Deputaților a adoptat joi un raport de admitere la inițiativa legislativă care îi obligă pe toți angajatorii să acorde zile libere plătite unuia dintre părinți dacă școlile se închid din cauza unor ”situații extreme”.

Citeste si: Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație: „Eu nu stau cu nimeni niciodată doar de dragul de a sta într-o relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul scoate la iveală detalii neașteptate- radioimpuls.ro

Prevederea se va aplica părinților de copii până în 12 ani sau, dacă este vorba de copii cu dizabilități, până la vârsta de 18 ani.

Zile libere părinți școli închise. Câte zile pot sta părinții acasă?

Pentru perioada în care vor sta acasă, părinții vor primi 75% din salariul pe care îl au, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie, scrie g4media.ro

Zile libere părinți școli închise. Perioada pentru care părinții pot sta acasă cu copii este egală cu perioada pentru care școlile sunt închise.

Citeste si: Noi restricții în România. Activitățile culturale, religioase și de divertisment cu peste 100 de persoane, interzise

Banii care vor fi dați părinților care stau acasă vor fi plătiți de guvern din procentul de 2,25% pe care angajatorii trebuie să-l plătească pentru salariul fiecărui angajat.

Zile libere părinți școli închise. Raportul de admitere a legii a fost adoptat cu unanimitate de voturi în Comisia de muncă.

Citeste si: Școli închise. Ce se va întâmpla după 22 martie. Anunțul Ministerului Educației

zile libere parinti scoli inchise
zile libere parinti scoli inchise

Zile libere părinți școli închise. Ce urmează?

Proiectul va fi trimis plenului Camerei Deputaților, care este forul decizional.

Zile libere părinți școli închise. Adoptarea inițiativei legislative vine pe fondul problemelor pentru unii părinți cauzate de închiderea totală a școlilor și grădinițelor în perioada 11 martie – 22 martie pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Astfel, unii părinți nu au soluții rapide pentru a-și lăsa copii în îngriijre, mai ales că soluția de a-i plasa temporar la bunici e una riscantă din cauza vulnerabilității persoanelor în vârstă la noul virus.

Citeste si: Profesorii se revoltă. Coronavirusul produce primul conflict major


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si