Ziua Educației: zi liberă pentru profesori și elevi, în mijlocul săptămânii

În fiecare an, Ziua Educației este sărbătorită pe data de 5 octombrie. Anul acesta, ea va pica în timpul săptămânii, într-o zi de miercuri.

Author: Ana-Maria Costea luni 19 septembrie 2022 , 19:20

Ziua Educației: zi liberă pentru profesori și elevi, în mijlocul săptămânii

Ziua Educației: zi liberă pentru profesori și elevi, în mijlocul săptămânii

[Sursa foto: Freepik]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ziua Internațională a Educației este sărbătorită în fiecare an pe data de 5 octombrie.

Anul acesta, ea va fi celebrată în mijlocul săptămânii, mai precis într-o zi de miercuri. Conform ordinului privind structura anului școlar actual și contractului colectiv de muncă, în data de 5 octombrie nu se organizează cursuri.

Citeste si: Klaus Iohannis: Scopul pe care îl urmărim este să avem un învăţământ de înaltă calitate, indiferent de limba maternă

Ziua Internațională a Educației, motiv de bucurie pentru elevii din România

Art. 3 al Ordinului privind structura anului școlar 2022-2023 prevede că “În ziua de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației și în zilele nelucrătoare/ de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri”.

Ziua liberă pentru profesori și elevi  e cu două săptămâni și trei zile înaintea primei vacanțe a anului școlar în curs, structurat pe module de învățare (vacanța programată pentru 22-30 octombrie).

Desemnată de UNESCO, această zi marchează semnarea, în 1966, a “Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea “privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului  en.unesco.org, înștiințează Agerpres.

Citeste si: Ministrul Educației a vorbit despre bursele elevilor. Vești bune în noul an școlar

Ziua Educației, diferită de Ziua Învățătorului

În ţara noastră, Ziua Mondială a Educaţiei este marcată distinct de Ziua Învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”).


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si