Ziua Internațională a Femeii 2023. EXCLUSIV: Anda Mănescu, creatoarea pasionată să reproducă cele mai vechi ii: ”Eu nu cred că o să mai avem tradiție decât undeva în amintiri”

Ziua Internațională a Femeii 2023. Anda Mănescu este fondaroarea conceptului Ii de Breaza și are o adevărată pasiune pentru ii și pentru tot ceea ce înseamnă tradiție. Ea a povestit despre pasiunea ei și despre viitorul tradiției în România.

Author: Stefania Pavel miercuri 08 martie 2023 , 08:25

Anda Mănescu,  creatoarea pasionată să reproducă cele mai vechi ii

Anda Mănescu, creatoarea pasionată să reproducă cele mai vechi ii

[Sursa foto: Anda Manescu - Facebook]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ziua Internațională a Femeii 2023. Anda Mănescu este fondatoarea conceptului Ii de Breaza, unde a creat un adevărat rai al produselor tradiţionale cusute chiar în atelierul din incintă. Este o persoană dedicată acestui brand de ţară, interesată şi curioasă să reproducă cele mai vechi modele de ii de sute de ani vechime şi să recondiţioneze costume moştenite de la străbunica ei. Aceasta a povestit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre pasiunea ei care a pornit încă de la vârste fragede atunci când le vedea pe mama și pe bunica ei cosând.

Ziua Internațională a Femeii 2023. Tradițiile, greu de păstrat în România

”În primul rând sunt brezeancă și brezencele cred că se nasc cu pasiunea pentru ii și această artă de a păstra, cum să zic, ne naștem cu

ea pentru că la noi toate femeile cos. Aici a fost un mare bazin de cusătură și asta era principala îndeletnicire a femeilor, să coasă. Și practic vânzând-o pe mama, pe bunica pe toată lumea cosând nu aveam cum să nu cos și eu”, a spus Anda Mănescu.

Anda Mănescu - Fondatoarea conceptului Ii de Breaza

Anda Mănescu - Fondatoarea conceptului Ii de Breaza

[Sursa foto: Anda Manescu - Facebook]

Citește și: Felicitări de 8 Martie 2023: Imagini superbe cu text pentru Ziua Femeii

Cât despre păstrarea tradițiilor din Breaza, cât și în România, Anda Mănescu este rezervată.

”Ca orice tradiție, se păstrează greu pentru că nu știu nu au cred că avem o pasiune să ne distrugem rădăcinile. Da, probabil mi-aș fi dorit să fac mai mult pentru ie și pentru păstrarea tradițiilor pentru că este o artă pe cale de dispariție, dacă continuăm în acest stil. Eu încerc pe cât posibil să duc mai departe și să dau mai departe, lucrez cu copiii, încerc pe cât posibil să duc mai departe dar nu pot singură, de undeva cred că trebuie să vină și un ajutor sau un sprijin. La noi în țară nimic nu este ușor ”, a adăugat aceasta.

Ziua Internațională a Femeii 2023. Prețul unei ii este în jur de 1000 de lei

În magazinul său, aceasta vinde pe lângă ii și alte accesorii lucrate manual.

Citeste si: O femeie de 30 de ani a rămas însărcinată, dar nu știe cine este tatăl. Tot ce își amintește despre el este că avea 19 ani- kanald.ro

Citeste si: Dinu Maxer a vorbit despre medicul estetician cu care Deea a fost acuzată că l-a înșelat- wowbiz.ro

”Magazinul nostru este specializat pe handmade în general, toți cu care am ales să lucrez sunt profesioniști în domeniul pe care îl fac, noi avem și creațiile noastre proprii de ii, unele sunt deviate din ii, altele sunt ce se asortează la o ie sau rochii sau altceva, dar în general totul se bazează pe arta aceasta a lucrului de mână care este subapreciată la noi în țară”, a mai spus Anda Mănescu.

O ie autentică, lucrată de Andă Mănescu costă în jurul a 1000 de lei.

O ie care e autentică costă cam 1000 de lei, deoarece se coase la ea 30 de zile

O ie care e autentică costă cam 1000 de lei, deoarece se coase la ea 30 de zile

[Sursa foto: Anda Manescu - Facebook]

”O ie care e autentică trebuie să fie scumpă, pentru că la o ie se lucrează 30 de zile și să lucrezi 30 de zile pe 100 de lei nu se poate. Nimeni nu cred că ar face asta. Un preț mediu pentru o ie este cam de 1000 de lei”, a explicat aceasta.

”Eu am scos modelele noastre, de pe peticelele de la bunica, practic am scos modele și pe fiecare le-am iubit ca să le pot vinde și ca să le pot crea să ajungă o ie”, a mai spus ea.

Anda Mănescu, promovează iile la prezentări de modă și evenimente

Pe lângă cusut, Anda Mănescu a participat și la numeroase prezentări de modă și evenimente unde și-a promovat creațiile.

”Avem un magazin, mergem la tot felul de prezentări de modă sau evenimente naționale cât și internaționale, mediul online bineînțeles care este cel mai ușor și cel care ajunge la cea mai multă lume, avem în București parteneri și colaboratori, organizăm tot felul de evenimente și noi”, a precizat Anda Mănescu.

Citeste si: “Mi-am format un principiu de viață care s-ar putea să supere pe multă lume.” Dinu Maxer a dezvăluit motivele reale ale divorțului- kfetele.ro

Citeste si: Dinu Maxer a rupt tăcerea și a oferit primele detalii despre divorțul de Deea Maxer. Fosta lui soția a trimis un mesaj în direct: "Incompatibili în principii, dorințe, vise, mentalitate, planuri, putere de iubire și implicare”- radioimpuls.ro

Citește și: Sâmbăta Sântoaderului 2023. Tradiții, obiceiuri și superstiții românești! Sărbătoare mare pe 4 martie în Biserica Ortodoxă!

Anda Mănescu a participat la numeroase prezentări de modă și evenimente unde și-a promovat creațiile

Anda Mănescu a participat la numeroase prezentări de modă și evenimente unde și-a promovat creațiile

[Sursa foto: Anda Manescu - Facebook]

”Poate o conștientizare în profunzime ar ajuta cel mai mult, pentru că toată lumea vorbește de tradiții dar își cumpără ii produse în China cu 50 de lei. Cred că ar trebui să fie mai profunzi decât un simplu cuvânt, tradiție. Poate că tradiția ar trebui să-și cunoască rădăcinile și istoria”, a mai adăugat femeia.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si