1 mai muncitoresc. Cum au celebrat românii Ziua Muncii din comunism pâna în prezent

Ziua Muncii se sărbătorea intens în anii comunismului românesc, deși originea acestei zile internaționale se afla în SUA. Comuniștii nu au admis că americanii se aflau la originea zilei muncii, ci au inventat o teorie fantezistă cu privire la originea Zilei de 1 Mai.

sâmbătă 01 mai 2021 , 16:33

Defilările propagandistice de Ziua Muncii erau dublate de emisiuni speciale la televiziunea publică[Sursa foto: PresaSM]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ziua Muncii în comunism. Comuniștii nu admiteau public că originea sărbătorii de 1 Mai se afla la dușmanul imperialist, adică în Statele Unite, ci au invocat un eveniment inexistent din Franța secolului 19.

Ziua Muncii se sărbătorea "prin muncă" în comunism. Nicolae Ceaușescu a avut ideea de a elimina clasele sociale și i-a botezat pe toți românii "oameni ai muncii". Propaganda comunistă a introdus obligația ca toți muncitorii să depășească planul sau să prezinte noi realizări în preajma zilei de 1 Mai.

Citeste si: Mesajul transmis de Președintele Klaus Iohannis de Ziua Muncii

Cum se sărbătorea Ziua Muncii în comunism

Până la începutul anilor 80, programul TV întâmpina Ziua muncii cu emisiuni variate, divertisment și raportări oficiale, într-o proporție bine gestionată. Începutul de mai era un amestec de propagandă comunistă și relaxare. Devenise un ritual ca an de an, populația să intre în tumultul pregatirilor cu săptămâni bune înainte de începutul lunii mai.

Pentru mulți, efortul accelerat depus până atunci pentru a îndeplini și “depăși” planul de lucru la serviciu lua calea pregătirilor amplelor defilări stradale, care, până

în anii 80, se desfășurau în multe capitale de județ, ca mai apoi să se rezume doar la București.

Defilarea de Ziua muncii era o experiență pitorească pentru cei implicați, care nu resimțeau dimensiunea politica a evenimentului, ci profitau de ocazie pentru a se întâlni cu colegii de serviciu pe traseul defilării, pentru a face glume și a continua distracția seara, alături de familie, și în ziua de 2 mai, Ziua Tineretului, de asemenea liberă, când mulți plecau la rude, în provincie.

Defilarea de Ziua Muncii, obligație de serviciu în comunism

Pe stadioane, pe străzi și în parcuri, muncitori, țărani, intelectuali sau elevi, toți erau scoși din case în numele partidului unic și a lui Nicolae Ceaușescu pentru a sărbători, în sincron, Ziua Internațională de Muncii. Defilările propagandistice erau dublate de emisiuni speciale la televiziunea publică, unde imaginile și cântecele patriotice serveau aceleași scopuri: premărirea partidului și a conducătorului preaiubit.

Ziua Muncii, după Revoluție

Ziua Muncii a devenit după 1989 prilej pentru partidele politice să organizeze tot felul de sărbători câmpenești cu muzică, mici și bere.

Acțiuni de acest fel aveau o intensitate mai mare în anii electorali, atunci când împărțitul de grătare venea la pachet cu spectacole folclorice, muzică lăutărească și vorbitori dintre politicienii de frunte ai partidelor.

Pentru cei mai mulți români, 1 Mai a devenit sinonim cu deschiderea sezonului estival. Este ziua în care se deschid majoritatea ștrandurilor, iar rutele spre principalele stațiuni turistice de la mare sau de la munte devin infernal de aglomerate.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Anunțul momentului! Primul spectacol-test din București va avea loc pe 15 MAI la... Anunțul momentului! Primul spectacol-test din București va avea loc pe 15 MAI la Teatrul Național. Spectatorii nu vor fi nevoiți să poarte masca de protecție
spotmedia.ro
România are cele mai puține cazuri active de COVID din ultimele 7 luni (Infografice) România are cele mai puține cazuri active de COVID din ultimele 7 luni (Infografice)
spotmedia.ro
Dozarea anticorpilor după vaccinare e esențială, bine de făcut sau doar un moft? Dr.... Dozarea anticorpilor după vaccinare e esențială, bine de făcut sau doar un moft? Dr. Adrian Marinescu răspunde la întrebările zilei
b1.ro
S-a aflat CÂȚI BANI a plătit Prințul Emanuel de Liechtenstein pentru a vâna cel mai... S-a aflat CÂȚI BANI a plătit Prințul Emanuel de Liechtenstein pentru a vâna cel mai mare urs din România
infoactual.ro
Cât mai durează pandemia? Numerolog: La această DATĂ, totul se va termina! Cât mai durează pandemia? Numerolog: La această DATĂ, totul se va termina!
infoactual.ro
Tragedie la România TV. O jurnalistă cunoscută a pierdut lupta cu viața Tragedie la România TV. O jurnalistă cunoscută a pierdut lupta cu viața
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si