20 martie 2021: Ziua Internațională a Fericirii. Pe ce loc se află România în topul țărilor fericite și cine este pe prima poziție

Astăzi, 20 martie 2021 este sărbătorită Ziua Internațională a Fericirii. Această zi specială a fost concepută și fondată de filantrop, activist, om de stat și consilier special al Organizației Națiunilor Unite, Jayme Illien, pentru a inspira, a mobiliza și a promova mișcarea fericirii globale.

Author: Andreea Bolocan Saturday 20 March 2021 , 12:28

pe ce loc se află romania in topul celor mai fericite tari din lume
20 martie 2021: Ziua Internațională a Fericirii
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

În 2011, Illien a adus ideea și conceptul de creare a unei noi zile globale de conștientizare, Ziua Internațională a Fericirii, către înalții funcționari ai Națiunilor Unite.

Astfel, Illien a organizat cu succes campania de a uni o coaliție globală a tuturor celor 193 state membre ale Organizației Națiunilor Unite și a asigurat aprobarea Secretarului General al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, pentru a susține conceptul de stabilire a unei noi zile internaționale oficiale de observare ca Ziua Internațională a Fericirii.

Pe 28 iunie 2012, Adunarea Generală a ONU a stabilit ca Ziua Internațională a Fericirii să fie sărbătorită pe 20 martie. Ziua dedicată fericirii mondiale coincide cu Ziua internațională a Francofoniei.

Citeste si: Zodiile care se vor căsători în 2021. Bat clopote de nuntă

Care sunt cele mai fericite țări din lume

Finlanda a fost desemnată vineri ”cea mai fericită ţară din lume”- al patrulea an la rând-, devansând Danemarca, Elveţia şi Islanda, într-un clasament al fericirii, în care impactul pandemiei covid-19 este uimitor de contrastant şi în care Europa domină în ”top 10”, iar România se află pe locul 46, între Kazahstan şi Kuwait.

Pe ce loc se află România

Germania se clasează pe locul 13, Canada pe 14, Regatul Unit pe 17, Statele Unite pe 19, Franţa pe 21, Brazilia pe locul 35, Japonia 56, Rusia 77, iar China pe locul 84, potrivit clasamentului oficial al 150 de ţări, care ponderează datele din ultimii trei ani.

Autorii studiului sponsorizat de ONU- ”Raportul Mondal al Fericii”-, publicat începând din 2012, folosesc sondaje Gallup în care oamenii sunt întrebaţi care le este nivelul fericirii. Aceste răspunsuri sunt încrucişate apoi cu PIB-ul şi indici ai solidarităţii, libertăţii individuale şi corupţiei, în stabilirea unui scor de până la zece.

Europa domină puternic ”topul 10”, în care intră Olanda, Norvegia, Suedia, Luxemburg şi Austria. Belgia se clasează pe locul 20, iar Spania şi Italia pe locurile 27 şi, respectiv, 28. Din nefericire, România se clasează pe locul 46, între Kazahstan şi Kuwait. Din afara Europei, în acest top apare doar Noua Zeelandă, pe locul nouă.

 

Cea mai nefericit
Zâmbet
ă țară din lume

Afganistanul este cea mai nefericită ţară din lume cu un scor de 2,52, urmat de Zimbabwe, Rwanda, Botswana şi Lesotho. India este cea mai prost clasată mare putere, pe locul 139.

Citeste si: Azi este echinocțiul de primăvară! Când se trece la ora de vară

Printr-o comparare a datelor din 2020 cu cele din anii anteriori, în vederea identificării impactului pandemiei covid-19, autorii studiului relevă o ”frecvenţă a unor emoţii negative semnificativ mai mare” în aproximativ o treime din ţări.

Însă în 22 de ţări acest indicator a evoluat pozitiv, iar ”în mod surprinzător nu a existat, în medie, un declin al stării de bine în evaluarea pe care o fac oamenii propriilor vieţi”, se declară uimit John Helliwell, unul dintre autori, citat în studiu.

”O posibilă explicaţie este faptul că oamenii văd covid-19 ca pe o ameninţare comună şi exterioară, care dăunează întregii lumi şi care a antrenat un mai mare simţ al solidarităţii şi empatiei”, consideră acest expert.

În pofida iernilor sale lungi şi unei reputaţii a locuitorilor săi care sunt consideraţi prea puţin expansivi, eventual solitari, Finlanda beneficiază de un nivel de trai foarte înalt, de servicii publice performante, de o vastă natură cu păduri şi lacuri şi se clasează totodată foarte bine în privinţa solidarităţii şi în lupta împotriva sărăciei şi inegalităţilor.

Ziua Internațională a Fericirii

Top 10 cele mai fericite țări din lume

  1. Finlanda
  2. Islanda
  3. Danemarca
  4. Elveția
  5. Olanda
  6. Suedia
  7. Germania
  8. Norvegia
  9. Noua Zeelandă
  10. Austria

Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Ionuț a cedat! Concurentul a izbucnit în lacrimi în fața tuturor. Ce se întâmplă între... Ionuț a cedat! Concurentul a izbucnit în lacrimi în fața tuturor. Ce se întâmplă între el și Larisa: Nu crezi tot ceea ce s-a întâmplat între noi. Au ajuns la final?
kfetele.ro
Ce notă a luat la BAC iubita lui Liviu Vârciu: „Pe vremea când nu aveam laptop sau... Ce notă a luat la BAC iubita lui Liviu Vârciu: „Pe vremea când nu aveam laptop sau internet nelimitat”
spotmedia.ro
Nasul electronic a dat verdictul: Care este legătura între cum miroși și prietenii pe... Nasul electronic a dat verdictul: Care este legătura între cum miroși și prietenii pe care îi ai
spotmedia.ro
A fost descoperită cea mai mare bacterie din lume. E un Everest printre suratele sale A fost descoperită cea mai mare bacterie din lume. E un Everest printre suratele sale
b1.ro
Vladimir Putin ar putea fi înlăturat de la putere de propriul anturaj. Cine țintește... Vladimir Putin ar putea fi înlăturat de la putere de propriul anturaj. Cine țintește locul președintelui rus
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Una dintre cele mai frumoase femei din România a răbufnit. „Nu muncesc, sunt măritată... Una dintre cele mai frumoase femei din România a răbufnit. „Nu muncesc, sunt măritată cu un domn în vârstă, generos”
doctorulzilei.net
Lipsa acestor vitamine, o cauză ascunsă a durerilor de spate și de articulații Lipsa acestor vitamine, o cauză ascunsă a durerilor de spate și de articulații
romaniatv.ro
VIDEO Tren deraiat după coliziunea cu o basculantă. Sunt morţi şi răniţi, iar... VIDEO Tren deraiat după coliziunea cu o basculantă. Sunt morţi şi răniţi, iar circulaţia este blocată total
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si