25 noiembrie, Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor. Au fost înregistrate peste 70.000 de cazuri de violență domestică în România, de la începutul anului
Violența domestică a crescut alarmant de la începutul anului 2022, mai exact cu 13,4% mai mult față de primele 10 luni ale anului precedent. Această zi, 25 noiembrie, corelează cu sărbătorirea Sfintei Muceniţe Ecaterina, care a fost o victimă a violenţei la vremea sa.

25 noiembrie, Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor. Au fost înregistrate peste 70.000 de cazuri de violență domestică în România, de la începutul anului
[Sursa foto: Freepik]In articol:
- Violența domestică este tot mai prezentă în România
- În realitate sunt mult mai multe cazuri de violență domestică
Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor are loc pe data de 25 noiembrie.
De la începutul anului 2022 și până în prezent au fost înregistrate 74.000 de cazuri de violență domestică.
Violența domestică este tot mai prezentă în România
Infracțiunile tip violență domestică au crescut semnificativ în anul 2022, cu 13,4% față de primele 10 luni ale anului trecut, când au fost înregistrați 42.527 agresori și 48.263 victime.
Agresorii au fost dați pe mâna poliției, iar printre victime se numără 32.814
femei, 7.954 bărbați și 7.495 copii.La începutul lunii octombrie a fost anunțat un proiect pilot care va funcționa în câteva județe, printre care: București, Iași, Mureș și Vrancea, iar aici sunt monitorizați cu brățări electronice, cu acordul victimei, agresorii.
Citeste si: Un elev de 16 ani a fost înjunghiat de 5 ori în fața liceului. Ce s-a întâmplat cu agresorul- kanald.ro
În județele menționate anterior au fost emise 284 de ordine de protecție, iar în 150 de cazuri victimele au refuzat monitorizarea electronică (adică 75% dintre cazuri). În plus, 56 de brățări au fost montate, iar împotriva a 8 agresori au fost luate măsuri privative de libertate pentru încălcarea ordinului de restricție. 6 agresori au fost reținuți, unul a fost arestat de două ori, iar altul se află sub control judiciar.
În realitate sunt mult mai multe cazuri de violență domestică
„Într-adevăr 74.000 de cazuri sunt declarate, însă sunt mult mai multe. Sigur că lupta împotriva violenţei şi a agresiunii începe în familie, în primul rând prin educaţie", a declarat Keren Rosner, psiholog, pentru antena3.ro
Polițiștii de prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, alături de specialiști DGASPC Neamț au tras un semnal de alarmă de conștientizare asupra efectelor violenței domestice. Au fost realizate fotografii cu mesajul „STOP”, mesaj adresat oricărei forme de violență domestică.
Citeste si: „M-a bătut, recunosc.” Adriana Bahmuțeanu a fost victima abuzurilor fizice- kfetele.ro
Este de reținut că violența domestică nu se referă doar la violența dintre soți ori foști soți, ci și la violența între actuali și foști parteneri, chiar dacă agresorul locuiește sau nu cu victima.
Inclusiv ministrul Familiei, Gabriela Firea, a transmis un mesaj pe Facebook pentru a marca Ziua Luptei împotriva Violenței asupra Femeilor.

