28 iulie 2021- Ziua Ambulanței. La multi ani tuturor salvatorilor din Serviciile de Ambulanță din România

Ziua Naţională a Ambulanţei din România este sărbătorită în fiecare an pe 28 iulie, aceasta este data la care, în 1906, a apărut prima ”Salvare” din Bucureşti. La mulți ani!

Author: Alina Raducu miercuri 28 iulie 2021 , 07:52

28 iulie - Ziua Ambulanței. La multi ani tuturor salvatorilor din Serviciile de Ambulanță din România
28 iulie - Ziua Ambulanței. La multi ani tuturor salvatorilor din Serviciile de Ambulanță din România[Sursa foto: Facebook]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Astfel, proiectul de lege privind instituirea acestei zile, votat de Senat la 18 iunie 2014, a fost adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional, la 11 februarie 2015, cu 276 de voturi ”pentru'”, 3 ”împotrivă” şi 4 abţineri, iar la 6 martie 2015, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul

pentru promulgarea legii în privința instituirii acestei zile.

La mulți ani tuturor salvatorilor din Serviciile de Ambulanță din România

Ziua de 28 iulie este o zi importantă pentru Serviciile de Ambulanta, prima ambulanta aparand in 28 iulie 1906 la initiativa profesorului Nicolae Minovici.

Totodată, Legea nr. 22/2015 privind instituirea zilei de 28 iulie- Ziua Naţională a Ambulanţei din România, publicată în Monitorul Oficial la 10 martie 2015, acordă posibilitatea autorităţilor publice centrale şi locale, ONG-urilor, muzeelor şi reprezentanţelor României în străinătate să organizeze evenimente dedicate rolului şi meritelor serviciului român de ambulanţă în salvarea de vieţi omeneşti, aceste acţiuni urmând a fi coordonate de către Ministerul Sănătăţii.

28 iulie - Ziua Ambulanței. La multi ani tuturor salvatorilor din Serviciile de Ambulanță din România
28 iulie - Ziua Ambulanței. La multi ani tuturor salvatorilor din Serviciile de Ambulanță din România[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Cine a fost Sfântul Pantelimon, doctorul fără de arginți, pe care îl sărbătorim pe 27 iulie

”Societatea de Salvare din Bucureşti”, aşa cum se numea la momentul înfiinţării, îşi desfăşura activitatea sub deviza ”Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor!”, fiind sub directa îndrumare a profesorului dr. Minovici. Pe atunci, primul echipaj era format din vizitiu şi sergent de oraş, care utilizau o trăsură trasă de cai, având drept sediu o clădire veche situată pe cheiul Dâmboviţei, potrivit site-ului ambulantabistritanasaud.ro.

Numărul ambulanța este primul la care românii apelează în cele mai critice situații, care pot face diferența în ceea ce privește viața, viața celor dragi sau chiar și viața unor necunoscuți.

În anul 1992 a fost înfiinţată, în cadrul Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti, prima şcoală de Ambulanţieri şi Operatori Registratori de Urgenţă din România, iar în 1995, au apărut Serviciile Judeţene de Ambulanţă şi Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti, aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii Publice, prin Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică. Accesarea serviciilor de urgenţă se realiza prin apelarea numărului gratuit 961.

Citeste si: Pe ce dată pică în 2021 Sfânta Maria Mică şi Sfânta Maria Mare? Tradiţii şi obiceiuri

De asemenea, în anul 2001, a început dotarea cu ambulanţe moderne, printr-un program finanţat de Banca Mondială, iar în 2003-2005, a fost introdus în România sistemul de apel unic de urgenţă 112, care a făcut posibilă interconectarea tuturor tipurilor de servicii de intervenţie, respectiv ambulanţă, pompieri, poliţie, jandarmi etc.

Astfel, în perioada 2006-2007, s-a făcut trecerea la sistemul integrat de astăzi, iar în 2012, a început înfiinţarea, la nivel naţional, a dispeceratelor integrate ISU-SAJ şi demararea managementului integrat al situaţiilor de urgenţă.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si