Pentru ca un copac nou are nevoie de aproximativ 6 săptămâni pentru a prinde rădăcini, este bine ca plantarea să se facă înainte de perioada de îngheț.

Citeste si: Cele cinci fluide trebuie verificate periodic la mașină

Iată 7 pași prin care să plantezi copaci chiar și în sezonul rece.

1. Alege copacul potrivit pentru sezonul rece
Copacii care cresc în mod nativ în zona în care locuiești au cea mai mare șansă de reușită dacă alegi să îi plantezi chiar și în sezonul rece.

Ca să îți dai seama foarte bine dacă copacul tău va rezista dacă îl plantezi în această perioadă ce poți face este să te uiți la ceilalți copaci pe care îi ai în zonă și să observi cum se comportă.
Astfel vei fi sigur că ai făcut o alegere bună.

2. Verifică temperatura
În perioada de iarnă, copacul care este tânăr se află în perioada latentă, ceea ce ajută mult la fixarea rădăcinile în pământ.
Însă pentru a te asigura că acesta nu îngheață înainte de a i se dezvolta rădăcina este indicat să alegi momentul potrivit.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Dana Budeanu, mesaj dur pentru cei care îl susțin pe Georgescu: „Ne spune nouă că nu are niciun leu. Cum haliți așa ceva?”- antena3.ro

Citeste si: MAI: Lideri interlopi au recunoscut că au finanțat campania electorală de pe TikTok a lui Călin Georgescu| DOCUMENT- stirileprotv.ro

Citeste si: Premiile Oscar 2021. Lista completă a nominalizărilor Academiei Americane de film

Un lucru pe care îl poți face înainte de a începe plantarea este să măsori temperatura pâmântului dimineața devreme timp de câteva zile pentru a te asigura ca acesta are temperatura optimă pentru plantare, adică că nu este mai mică de 10 grade Celsius.
În cazul în care aceasta este sub 10 grade Celsius, ideal ar fi să aștepți finalul iernii.

3. Caută cel mai potrivit loc
Pentru că plantele au nevoie de soare, caută să îl plantezi într-un loc unde va avea acces la lumina solară chiar dacă aceasta nu este puternică.
Însă prin faptul că alegi ca loc, unul însorit, cantitatea de apă din pământ se va evapora mai rapid, ceea ce va diminua riscul ca rădăcinile să rămână mult timp în apă.
Dacă locul ales este mai apos sau mai slab drenat, amestecă-l cu nisip și compost.
Nu uita să iei în calcul și dimensiunea pe care o va avea copacul când va crește, pentru a-i oferi suficient loc de la început.

4. Sapa o groapă adaptaptă copacului
Groapa pe care o vei face pentru a planta copacul trebuie să fie adaptată mărimii rădăcinii copacului. Folosește-te de un motoburghiu pentru a săpa cu mai multă ușurință și precizie locul unde vei planta.
Adaugă la mărimea rădăcinii încă 10 cm adâncime și de 3 ori mai multă lățime pentru a crea dimensiunea potrivită a gropii. Astfel de asiguri că rădăcina copacului va avea suficient oxigent și spațiu.

Citeste si: Servere Virtuale Private (VPS): Ghid pentru incepatori

Citeste si: Anunț pentru mamele din țară! Se dau 1.500 de lei de la stat. Ce familii vor beneficia de acești bani- kfetele.ro

Citeste si: De ce Victor Cornea a ales să o ceară în căsătorie pe Andreea Bălan tocmai în avion- radioimpuls.ro

Citeste si: Cum și-a falsificat Călin Georgescu CV-ul. N-a lucrat nici la ONU și nu a fost nici în Clubul de la Roma- antena3.ro

5. Oferă-i o bază bună
Din cauză că în sezonul rece pământul nu îi poate oferi la fel de mulți nutrienți și stabilitate copacului nou plantat trebuie să îi asiguri tu acest lucru. În același timp aceasta trebuie să susțină și greutatatea copacului.
Pentru a face acest lucru te poți folosi de 250 gr nisip și 450 gr compost pe care să le amesteci cu pământul pe care l-ai săpat pentru copac.

6. Plantează copacul ales
După ce totul este pregătit tot ce îți rămâne de făcut este să plantezi copacul. Asigură-te că îi întinzi bine rădăcinile înainte de a-l planta, mai ales dacă acestea au stat adunate sau într-un ghiveci.
Așează copacul în groapa săpată și acoperă-i rădăcina cu solul pe care l-ai pregătit. Apasă totul bine pentru a nu se forma bule de aer.

Citeste si: Ce primeau vedetele noastre de la Moș Nicolae în copilărie. Cadouri sau nuielușă?

7. Asigură-i aportul de apă necesar
Și în sezonul rece plantele au nevoie de apă, în special dacă acestea sunt nou plantate. Așa că nu uita să îl uzi, imediat după plantare dar și ulterior, mai ales dacă anotimpul este secetos și uscat.
Ideal ar fi ca udarea să se facă în zilele cu temperaturi mai ridicate pentru a evita inghețarea rădăcinilor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si