Accesul la internet în locuințele românilor crește în continuare, ajungând la 78,2%

Conform celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) la începutul anului 2021, peste trei sferturi din totalul gospodăriilor din România (78,2%) aveau acces, anul trecut, la internet printr-o rețele din propriile locuințe. Avansul este de 2,5 puncte procentuale în comparație cu situația din anul 2019.

Author: Mircea Pop luni 18 ianuarie 2021 , 14:16

Accesul la internet în locuințele românilor crește în continuare, ajungând la 78,2%
Accesul la internet în locuințele românilor crește în continuare, ajungând la 78,2%
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Privind lucrurile din perspectiva tipului de localitate, 85,9% dintre locuințele din mediul urban aveau acces la internet de acasă, în timp ce valoarea din mediul rural era de 69,7%. La nivel geografic, regiunea Bucureşti-Ilfov este pe primul loc la capitolul conexiunilor de internet din locuințele românilor- peste 8 din 9 gospodării conectate la o rețea de internet.

Urmează regiunile Vest (84,9%) şi Nord-Vest (81,9%). Așa cum era de așteptat, cel mai slab se situează regiunile Sud-Est (72,4%), Nord-Est (73,6%) şi Sud-Muntenia (74,3%).

INS menționează faptul că, în ceea ce privește tipurile de conexiune folosite la accesarea internetului de acasă, în principal există conexiuni broadband fixe, urmate de conexiuni broadband mobile și la mare distanță conexiuni narrowband.

Raportul publicat de Institutul Naţional de Statistică face referire și la datele legate de utilizatorii de internet. Astfel, 79,1% dintre români foloseau în 2020 internetul zilnic sau aproape zilnic, o creștere cu 2,1 puncte procentuale față de anul anterior. In București- Ilfov, 94,1% dintre persoane au utilizat internetul cel puțin o dată, valori asemănătoare existând și în regiunile Vest și Nord- Vest.

Din nou, regiunea Sud-Muntenia este în urmă și la acest capitol- 80,5% dintre persoane au folosit internetul vreodată.

Citeste si: Profețiile lui Nostradamus pentru 2021: Scenariul apocaliptic care dă fiori întregii planete

Demn de subliniat este că diferența dintre genul utilizatorilor rămâne în favoarea bărbaților (87% față de 84,9%), însă scade cu 0,4 puncte procentuale față de anul 2019, semn că tot mai multe femei ajung să aibă acces la internet, așa cum ar trebui să se întâmple conform principiilor promovate în Uniunea Europeană cu privire la egalitatea de gen și șansele de dezvoltare în societate.

Viitorul sună excelent pentru mediul online, căci în 2020 ponderea persoanelor din grupa de vârstă 16- 34 ani care utilizează Internetul a fost de 96,6%. Nu întâmplător, anul trecut a fost unul excelent pentru afacerile pe internet, tot mai multe website-uri comerciale fiind lansate în această perioadă.

De asemenea, cresc standardele de calitate, de exemplu în ceea ce privește serviciile de găzduire web. Proprietarii de website-uri înregistrează trafic tot mai mare și au nevoie nu doar de resurse pe măsură, ci și de viteze crescute la încărcarea paginilor, pentru a oferi utilizatorilor (clienți și potențiali clienți) experiențe excelente. Providerii de web hosting investesc la rândul lor în hardware și software de ultimă generație, pentru a putea face față cerințelor de piață. In acest context, aceasta companie din Craiova, a anunat recent instalea liniilor de mare viteza de 100 Gbps destinate planurilor de gazduire din oferta.

Citeste si: Bilanțul COVID-19 al zilei: 1.509 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore. Alte 50 de decese înregistrate

Românii folosesc internetul pe tot mai multe dispozitive, mai ales de tipul celor mobile (smartphone, tabletă, laptop). Grație conexiunilor Wi-Fi, internetul este astăzi utilizat intens și pe televizoare de tip Smart TV, dar și pe console de jocuri. Consumul de conținut online crește puternic, utilizatorii modificându-și obiceiurile de consum spre zona digitală și mutându-și online tot mai multe activități din viața de zi cu zi, atât pe plan personal, cât și pe plan profesional.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si