După ce cutremurele care au făcut ravagii în Turcia și Siria au băgat spaima în omenire, tot mai multe informații referitoare la ce este bine și ce nu este bine să faci în caz de cutremur, ies la iveală. 

Printre avalanșa de informații referitoare la seisme, a apărut și o aplicație care ți-ar putea salva viața.

Citește și: Trei femei și doi copii au fost scoși de sub dărâmăturile din Turcia. Au apărut epidemiile de holeră și febră tifoidă

Aplicația care îți poate salva viața

Cu ajutorul acestei aplicații poți afla cu cel mult 25 de secunde înainte că urmează să se producă un cutremur. În acest momet, există două astfel de aplicații de acest tip. Furnizorii lor sunt Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) și Google.

Citește și: Un nou pericol pentru micuța Aya, născută în ruine și rămasă singură pe lume

Institutul are două conturi dedicate acestui lucru pe Telegram și Twitter. Oricine se poate abona la ele și poate seta pe telefon sau pe computer să primească alerte în cazul unui cutremur. Totuși, din păcate pot fi semnalate numai cutremurele din Vrancea cu 25 de secunde înainte.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citește și: Kanal D ajută Turcia

Cum funcționează aplicațiile pentru avertizarea de cutremur

Modul de funcționare al acestui sistem este simplu. Deasupra zonei seismice Vrancea există peste 30 de senzori care înregistrează primele impulsuri ale unui seism.

INCDFP estimează magnitudinea din primele 3 impulsuri care ajung la cei mai apropiați senzori. Energia disipată de cutremur este mică în acel moment și nu poate provoca pagube. 

Citește și: Adevăratul motiv pentru care tânărul Eren Ören a părăsit distribuția serialului Totul pentru familia mea, în care a jucat rolul Kaan! A fost nevoit carismaticul actor să se retragă sau totul s-a întâmplat potrivit scenariului?

Modul de funcționare a sistemului este unul simplu. Deasupra zonei seismice Vrancea există peste 30 de senzori care înregistrează primele impulsuri ale unui seism. De la cele 3 impulsuri și până la unda periculoasă, în numai 25 de secundem sistemul poate avertiza populația, potrivit  playtech.ro

Citește și: Cutremurul din Gorj a băgat spaima în localnici! Oamenii se tem să se mai întoarcă în propriile locuințe: „Am simţit pur şi simplu că se desface pământul”

Despre Android Earthquake Alerts

Persoanele care foloesesc telefoane mobile cu sistem Android pot primi o alertă de cutremur și de pe un serviciu gratuit, numit Android Earthquake Alerts. Sistemul a devenit operațional în România în 2022. Acest serviciu detectează cutremurele de pe tot mapamondul și îi avertizează pe utilizatorii Android de producerea unui cutremur în zona în care se află.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Citește și: VIDEO- Cutremurul din Turcia i-a distrus și pe românii stabiliți acolo. Imagini cu dezastrul

Telefoanele detectează mișcarea pământului, un algoritm evaluează magnitudinea și locul seismului și transmite semnalul de avertizare.

Pentru a accesa acest serviciu trebuie să intrați în setările telefonului, la secțiunea „siguranță și urgențe”. Accesați „alertă cutremur” și se bifează „primiri alerte”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si