Agenţia Europeană a Medicamentului aprobă vaccinul anti-COVID-19 AstraZeneca

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat vineri folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului împotriva COVID-19 al alianţei britanice AstraZeneca/Oxford pentru persoane în vârstă de peste 18 ani, precizând că vaccinul este adaptat, de asemenea, persoanelor în vârstă, scrie BBC News şi AFP.

Alina Raducu, vineri 29 ianuarie 2021 , 19:13

Agenţia Europeană a Medicamentului aprobă vaccinul anti-COVID-19 AstraZeneca
Agenţia Europeană a Medicamentului aprobă vaccinul anti-COVID-19 AstraZeneca
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

”EMA a recomandat emiterea unei autorizaţii de punere pe piaţă condiţionată a vaccinului împotriva covid-19 al AstraZeneca(...) la persoane în vârstă de la 18 ani”, a anunţat într-un comunicat autoritatea euroepană de reglementare în domeniu, cu sediul la Amsterdam.

EMA autorizează vaccinul AstraZeneca în contextul în care laboratorul britanic se află în centrul unor tensiuni puternie

Statele membre UE aşteptau cu atenţie această decizie, întrebându-se dacă EMA avea să urmeze sau nu exemplul Comisiei germane de vaccinare, care a recomandat joi ca vaccinul AstraZeneca/Oxford să nu fie folosit la vaccinarea persoanelor în vârstă de peste 65 de ani evocând date ”insuficiente”.

EMA a anunţat că nu există ”încă suficiente rezultate la participanţi” în vârstă de peste 55 de ani în vederea calculării eficienţei vaccinului în acest grup de vârstă, dar că ”se aşteaptă la o protecţie”, deoarece s-a identificat un răspuns imunitar.

”Cum există informaţii fiabile despre siguranţă” la persoane în vârstă de peste 55 de ani, ”experţii EMA au apreciat că vaccinul poate fi folosit la persoanele în vârstă”, a transmis agenţia.

”Informaţii suplimentare sunt aşteptate de la studii în curs, care includ o proporţie mai mare de participanţi în vârstă”, a spus ea.

Vaccinul dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca şi Universitatea Oxford este al treilea vaccin care obţine unda verde a EMA, după cele ale Pfizer/BioNTech, la 21 decembrie, şi Moderna, la 6 ianuarie.

O desfăşurare a vaccinului AstraZeneca/Oxford este aşteptată cu nerăbdare de către statele membre, deoarece el prezintă avantajul de a fi mai ieftin decât rivalele sale şi mai uşor de depozitat şi transportat.

Citeste si: Criza de vaccinuri, tot mai serioasă. Sunt amânați de la vaccinare toți românii cu vârsta sub 65 de ani

Vaccinul AstraZeneca, folosit și în Regatul Unit

AstraZeneca şi-a apărat eficienţa vaccinului în toate categoriile de vârstă în Marea Britanie, unde a fost deja larg utilizat la vaccinarea persoanelor în vârstă.

Decizia EMA are loc în contextul în care grupul farmaceutic suedezo-britanic face de mai multe zile obiectul furiei liderilor europeni, după ce a anunţat că poate livra doar ”un sfert” din dozele promise iniţial UE în primul trimestru.

UE a publicat vineri contractul pe care l-a semnat anul trecut cu AstraZeneca şi prin care a precomandat vaccinul, cu scopul de a aminti angajamentele pe care şi le-a asumat laboratorul.

Preşedinta CE Ursula von der Leyen a declarat vineri, la un post german de radio, că acest contract, semnat în august, priveşte ”comenzi obligatorii” şi cere explicaţii.

AstraZeneca a cerut în mod oficial, la 12 ianuarie, o autorizare de punere pe piaţă condiţionată a vaccinului său în cele 27 de state membre UE şi în statele membre ale Spaţiului

Economic European (EEE), adică inclusiv în Islanda, Liechtenstein şi Norvevgia.

Vaccinul era supus din octombrie unui ”examen continuu”, care permite EMA să examineze datele cu privire la siguranţa şi eficienţa unui vaccin pe măsură ce acestea apar.

Citeste si: O nouă tranșă de vaccinuri ajunge în România, sâmbătă dimineața


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Dezvăluiri cutremuratoare despre cele două fete ucise pe trotuar: "Rochiţa... Dezvăluiri cutremuratoare despre cele două fete ucise pe trotuar: "Rochiţa aceasta trebuia să o îmbrace la ziua ei"
demamici.ro
Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir... Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir într-un hotel, nicidecum ca o pacientă” | Demamici.ro
b1.ro
Diana Şoşoacă s-a dat în spectacol, în plenul Parlamentului: l-a chemat pe Marcel... Diana Şoşoacă s-a dat în spectacol, în plenul Parlamentului: l-a chemat pe Marcel Ciolacu la protestul din 7 martie şi a desfiinţat bugetul
monitorulcj.ro
Studenție la UMF pe timp de pandemie. „Practica în spital este realitatea profesiei pe... Studenție la UMF pe timp de pandemie. „Practica în spital este realitatea profesiei pe care ne-o alegem!”
infoactual.ro
Ce se întâmplă când Luna Plină intră în Fecioară! Astrolog: „Atenție la vise!” Ce se întâmplă când Luna Plină intră în Fecioară! Astrolog: „Atenție la vise!”
infoactual.ro
Andreea Marin a vrut să își pună capăt zilelor: “Cum a fost cazul Mădălinei.” Cine a... Andreea Marin a vrut să își pună capăt zilelor: “Cum a fost cazul Mădălinei.” Cine a salvat-o!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si