După ce a apărut în spațiul public zvonul cum că românii cu asigurare de sănătate ar putea fi nevoiți să plătească taxe suplimentare pentru alegerea medicului care îi va trata, Alexandru Rafila lămurește situația.

În realitate este vorba doar despre posibilitatea ca medicii să poată presta în regim privat o anumită activitate medicală după încheierea programului de lucru în unitatea medicală de stat.

Citește și: Românii ar putea plăti o nouă taxă de Sănătate, chiar dacă sunt asigurați. Pacienții care aleg să fie tratați de un anumit medic vor fi nevoiți să plătească pentru acest serviciu

Alexandru Rafila, despre taxa de sănătate suplimentară

„Acest proiect a fost realizat integral de experți independenți, din afara Ministerului Sănătății.(...) În acest plan spune că pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii în unitățile sanitare publice, cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă servicii de sănătate în baza unei plăți reglementate legal și suportată de beneficiar, precum și a posibilității programării transparentă a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări. Se precizează că este în afara normei de bază programată. Nu este vorba de nicio taxă suplimentară. Este o minciună", spune Alexandru Rafila.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”- wowbiz.ro

Ministrul Sănătății specifică că „nu e vorba de niciun fel de taxare dublă a pacienților din România"

Citește și: VIDEO- Un medicament pentru copii va dispărea din farmacii până pe 18 decembrie

„A fost prezentat neprofesionist acest lucru. Este vorba doar despre un proiect pilot care trebuie să se desfășoare între 2026 și 2028. Această strategie este supusă dezbaterii publice și dacă Guvernul consideră că nu este oportun acest pilot poate să dispară din acest plan de acțiuni”, a explicat Alexandru Rafila.

„Problema este a unui pilot- să vedem dacă într-o unitate sanitară publică, după încheierea programului de lucru, un medic poate să presteze în regim privat o anumită activitate medicală și pacientul plătește la spital faptul că vrea să fie consultat sau operat sau investigat de anumit medic, dar asta nu înseamnă că pacientul este împiedicat să aibă acces la serviciile obișnuite. Este vorba despre o opțiune. În momentul de față această opțiune e doar în zona unităților private. Propunerea de pilot e doar pentru una sau două sau trei unități sanitare", încheie ministrul Sănătății.

Citește și: Avertismentul medicilor cu privire la bronșiolită: „Lucrurile chiar sunt serioase”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si