Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a adus sâmbătă o veste bună despre modul în care România va ieşi din valul 5 al pandemiei de coronavirus. Chiar adacă acum ne aflăm pe un trend ascendent al îmbolnăvirilor, care va mai dura cel puțin 10 zile, Rafila consideră că acesta este ultimul „val important” din pandemia de COVID-19.

„Important e să trecem de acest val despre care cred eu ca este ultimul important al acestei pandemii”, a afirmat Alexandru Rafila, prezent la un centru de vaccinare din sectorul 4 al Capitalei.

Citeste si: Bilanț coronavirus în România, 29 ianuarie 2022. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 30.168 de cazuri

Alexandru Rafila: În maxim două săptămâni scăpăm de tulpina Delta, mult mai periculoasă decât Omicron

Ministrul Sănătății a remarcat că avem încă multe cazuri de pacienți infectați cu tulpina Delta, fapt care ne situează în zona risculul ridicat de cazuri grave și mortalitate. Alexandru Rafila speră însă că în maxim două săptămâni noua variantă Omicron va înlocui integral vechea tulpină și vor dispărea cazurile de îmbolnăvire cu Delta.

Citeste si: Medicul Monica Pop, reacţie dură despre vaccinarea copiilor. "În medicină nu există cuvântul sigur"

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: IMAGINILE ANULUI: Ramona Gabor sare în brațele Irinei Columbeanu! Sora Monicăi a aterizat la București, iar nepoata a așteptat-o la aeroport!- wowbiz.ro

"Aţi văzut că am avut miercuri cel mai mare număr de cazuri înregistrat, 34.000, acum s-a stabilizat în jur de 30.000 de cazuri zilnic, în această săptămână. Ne preocupă în momentul de faţă procentul mare de teste pozitive, din totalul testelor aproape o treime sunt pozitive... În momentul în care vom asista şi la scăderea numărului de teste pozitive putem să ne gândim că lucrurile o să ia o turnură favorabilă.

Deocamdată ne aflăm în perioada de creştere, care va mai dura cel puţin zece zile, după părerea mea, şi cu siguranţă vom depăşi 40.000 de cazuri săptămâna viitoare", a declarat Alexandru Rafila.

Citeste si: Alexandru Rafila: „Trendul ascendent al acestei infecţii continuă. Săptămâna viitoare, o nouă creştere spectaculoasă”

Vom intra pe un trend descrescător în aproximativ 10 zile

El a precizat că se aşteaptă ca în aproximativ zece zile să se intre pe un trend descrescător al valului de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2.

"La noi încă sunt cazuri grave pentru că circulă tulpina Delta, cam unul din cinci cazuri sunt produse de tulpina Delta. Pe măsură ce această tulpină va dispărea din circulaţie, datorită transmisibilităţii mai mare a tulpinii Omicron, probabil că şi cazurile grave se vor diminua", a precizat reprezentantul României la OMS. 

Rafila: Din luna mai e posibil să se reia nunțile și alte evenimente publice

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că din luna mai nunţile şi alte tipuri de evenimente se pot relua, precizând că este posibil să fie păstrate anumite măsuri de siguranţă.

Citeste si: Teoria Ștefaniei cu privire la descalificarea iubitului ei din Casa Iubirii. “Este cineva.”- kfetele.ro

Citeste si: Vichi Raileanu a devenit mamă pentru a doua oară: "Suntem cei mai fericiți din lume”- radioimpuls.ro

Rafila a fost întrebat, sâmbătă, dacă a avut discuţii cu cei din industria nunţilor şi când ar putea românii să îşi programeze acest eveniment.

„Am avut discuţii nu numai cu cei din industria nunţilor, am avut foarte multe discuţii în ultima perioadă cu reprezentanţi ai diversele industrii, fie că discutăm de Horeca, de organizatorii de evenimente, mă gândesc că nu sunt doar nunţi evenimentele la care asistăm, din Horeca, din marii retaileri, din industria alimentară şi cred că luna martie putem avea o discuţie aplicată despre un calendar pe termen mediu măcar, încât să existe predictibilitate, toată lumea îşi doreşte predictibilitate, nu îşi doreşte o măsură pe care o luăm de azi pe mâine şi cred că în luna martie, când vom avea elemente concrete în ceea ce priveşte evoluţia pandemiei, putem să stabilim împreună programul încât, e o opinie personală acum luaţi-o ca atare, cred că începând din luna mai aceste tipuri de evenimente se pot relua, probabil cu anumite limitări, nu ştiu dacă se referă neapărat la număr, dar trebuie păstrate elemente de siguranţă care înseamnă o oarecare distanţare sau în cazul unor evenimente publice, nu neapărat nunţi, utilizarea măştii la tulpina Omicron este cel mai important element pentru că este o barieră mecanică care previne transmiterea”, a declarat ministrul Sănătăţii, potrivit News.ro.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si