Anunţ pentru şoferi: Lipsa acestui document îi va lăsa fara zeci de mii de lei

Toate vehiculele care circula pe drumurile publice au obligatia de a fi asigurate RCA. Vestea bună este că şoferii nu mai trebuie să prezintă poliţa RCA pe hârtie!

Author: Andreea Stoica duminică 13 decembrie 2020 , 09:08

Amenzi lipsă RCA
Amenzi lipsă RCA
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

În cazul în care circula cu un vehicul neasigurat, soferii sunt sanctionati cu amenda cuprinsa între 1.000 si 2.000 lei, conform Legii 137/2017.

La acestea se adauga si retinerea certificatului de înmatriculare si a placutelor de înmatriculare.

Politia nu-i va mai amenda pe soferii care nu prezinta documentul original pe hârtie.

Soferii vor putea prezenta politistilor, la un eventual control în trafic," polita de asigurare RCA pe suport hârtie sau în format electronic", potrivit unei modificari adoptate în august de ASF la legislatia asigurarilor auto.

Mai mult, dovada încheierii asigurarii RCA o va constitui si informatia rezultata din interogarea bazei de date AIDA care contine toate asigurarile RCA valabile din tara.

Asigurare RCA
Asigurare RCA

Asigurarea RCA pe hârtie este obligatorie pentru soferii care ies din România

Asigurarea de Raspundere Civila Auto (RCA) pe suport de hârtie este obligatorie pentru soferii care ies cu autovehiculele din România.

În tara, dovada online, prezentata la control pe telefon ori tableta, este suficienta. Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR) informeaza ca modificarile normative privind dovada asigurarii RCA în format electronic ori prin interogarea bazei de date Administrare Istoric Baze de Date Auto (AIDA), în cazul unui control al documentelor de asigurare, în vigoare cu începere din data de 11 septembrie, au aplicabilitate numai pe teritoriul României.

Conform legislatiei europene în materie, fiecare stat membru al Spatiului Economic European poate verifica documentele de asigurare Carte Verde pentru vehiculele din alte state membre care circula pe teritoriul sau în conditiile prevazute de legislatia sa.

În aceste conditii, tinând cont de faptul ca prevederile legislatiilor din celelalte state membre în privinta modalitatii în care se face dovada existentei asigurarii pot fi diferite, BAAR recomanda soferilor care circula cu autovehiculul într-un alt stat din Spatiul Economic European, sa aiba asupra sa documentul de asigurare Carte Verde emis pe suport de hârtie de asiguratorii RCA direct sau prin distribuitorii de asigurari.

Asociatia mai precizeaza ca atunci când conducatorii auto circula cu autovehiculul într-un stat care nu este membru al Spatiului Economic European (stat tert) pentru care documentul de asigurare Carte Verde are valabilitate, acestia sunt obligati sa aiba asupra lui documentul respectiv în original pe suport de hârtie. În caz contrar, soferilor li s-ar putea interzice accesul în statul respectiv pâna nu va încheia o asigurare RCA emisa de un asigurator autorizat în acel stat.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si