Se modifică Codul Rutier! Pietonii care folosesc telefonul în timp ce traversează vor fi amendați

Se fac noi modificări în Codul Rutier. Conform noilor reglementări, pietonii care trec strada și folosesc telefonul mobil vor fi amendați. Ministerul de Interne vrea ca aceste reguli să se aplice cât mai curând, pentru siguranța tuturor pietonilor.

Georgiana Balaban, joi 15 aprilie 2021 , 13:08

amenzi pentru pietonii care trec strada si vorbesc la telefon
Se modifică Codul Rutier.[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ministerul de Interne anunță noi schimbări ale Codului Rutier. Conform noilor reguli pietonii care traversează strada și folosesc telefonul mobil pot să primească amenzi pornind de la 145 de lei. De asemenea, se va impune și o limită de viteză pentru bicicliști. Aceștia au voie să circule cu maxim 30km/h.

Citeste si: Cele mai frecvente greșeli atunci când schimbi roțile mașinii

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat un proiect de lege prin care persoanele care folosesc telefonul mobil atunci când trec strada sunt obligate să-l lase deoparte, astfel vor primi sancțiuni. Indiferent de întrebuințare, vor primi amenzi din partea oamenilor legii. Persoanele care traversează neregulamentar vor fi și ele luate în vizor.

Fără telefon mobil pe trecerea de pietoni

Un procent mare de accidente au loc zilnic din cauza pietonilor care nu se asigură atunci când trec strada sau sunt de-a dreptul distrași de telefonul mobil. Autoritățile au luat o măsură în acest sens.

Citeste si: S-au aprobat noile măsuri restrictive. Hotărârea de Guvern cu noile măsuri de circulaţie a fost publicată în Monitorul Oficial

amenzi pentru pietonii care trec strada si vorbesc la telefon
Amenzi pentru pietonii care vorbesc la telefon pe trecerea de pietoni.[Sursa foto: PixaBay]

Oamenii merg mecanic și nu mai țin cont de regulile de circulație atunci când poartă o

discuție importantă la telefon, astfel uită să fie atenți la circulație.

Totodată tinerii utilizează căștile pentru a asculta muzică la telefon. În acele momente, ei nu aud semnalele sonore importante, ca de exemplu sirena ambulanței sau a mașinii de poliție, sau chiar claxonul unei mașini.

Citeste si: Schimbări în programul Rabla 2021. Prima de casare crește la 7.500 lei

Noile reglementări arată că folosirea telefonului mobil este strictă interzisă.

Chiar dacă este vorba despre o convorbire telefonică, scrierea unei mesaje, sau ascultarea muzicii în căști, ori accesarea unor anumite aplicații de ghidare, cum ar fi hărțile.

Potrivit noilor reguli ale Codului Rutier, pietonii care încalcă aceste restricții vor fi amendaţi cu minimum 145 de lei, dacă plata este realizată în 15 zile calanderistice, mai exact 2-3 puncte amendă.

„În prezent, potrivit art. 72 alin.

(3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la colțul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic”, se arată în proiectul emis de MAI.

Autoritățile vor să impună o limită de viteză și pentru bicicliști, mai exact 30km/h.

Până la începutul lunii mai, proiectul pentru modificarea Codului Rutier va fi în dezbatere publică.

Citeste si: Un șofer teribilist a lovit mai multe mașini parcate și a distrus o magazie, în Brașov! Ar fi recurs la acest gest după o ceartă cu iubita

Același proiect arată că maşinile nepoluante, electrice vor trebui să se distingă în trafic de mașinile poluante, făcându-se astfel un regim prioritar. Acest tip de mașini vor trebui să aibă fondul reflectorizant de culoare albă şi literele şi cifrele, în relief, de culoare neagră, albastră, verde sau roşie.

Citeste si: Pastă de dinți sănătoasă făcută la tine acasă cu ulei de cocos!


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Calendar ortodox 16 mai 2021: Ce mare Sfant este praznuit astazi, in Duminica... Calendar ortodox 16 mai 2021: Ce mare Sfant este praznuit astazi, in Duminica Mironositelor!
spotmedia.ro
Ce poate învăța România din situația din Seychelles, unde 60% din populație e... Ce poate învăța România din situația din Seychelles, unde 60% din populație e vaccinată, dar numărul de îmbolnăviri crește
spotmedia.ro
Cercetătorii au rezolvat o problemă veche de 40 de ani și au obținut ”Sfântul Graal” al... Cercetătorii au rezolvat o problemă veche de 40 de ani și au obținut ”Sfântul Graal” al bateriilor
b1.ro
Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau... Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...
infoactual.ro
Adevărul despre vaccinare. Monica Pop: „Este o foarte mare greșeală medicală” Adevărul despre vaccinare. Monica Pop: „Este o foarte mare greșeală medicală”
infoactual.ro
Florin Cîțu nu s-a abținut în prima zi de relaxare. S-a întâmplat în această dimineață.... Florin Cîțu nu s-a abținut în prima zi de relaxare. S-a întâmplat în această dimineață. „Proastă decizie”
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si