Anunț important: Avocatul Poporului recomandă IGSU să aplice măsurile împotriva incendiilor la toate spitalele din ţară

Avocatul Poporului a transmis Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) recomandarea de a face toate demersurile necesare în vederea respectării reglementărilor tehnice şi dispoziţiilor legale de apărare împotriva incendiilor în unităţile sanitare. 302 unităţi sanitare nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu.

Author: Andreea Bolocan joi 04 februarie 2021 , 08:41

IGSU avocatul poporului autorizatie incendiu matei bals
Avocatul Poporului recomandă IGSU să aplice măsurile împotriva incendiilor la toate spitalele din ţară[Sursa foto: libertatea.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Avocatul Poporului anunţă că s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că pe teritoriul României există numeroase unităţi sanitare care nu au autorizaţie de securitate la incendiu.

728 de unități sanitare nu dețin autorizație de incendiu

”În urma demersurilor efectuate de Avocatul Poporului, IGSU ne-a comunicat(...) faptul că la nivel naţional funcţionează 1.392 de clădiri ale unităţilor sanitare de stat şi private cu paturi, dintre care: 310 deţin autorizaţie de securitate la incendiu, 52 sunt autorizate parţial, 728 nu necesită autorizare, 302 nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu, 120 având avize”, a transmis Avocatul Poporului.

Instituţia precizează că, potrivit precizărilor IGSU, ”prin emiterea autorizaţiei de securitate la incendiu nu se elimină probabilitatea izbucnirii unui incendiu”, iar utilizarea necorespunzătoare a instalaţiilor şi folosirea de improvizaţii ”poate conduce la producerea unor incendii”.

Citeste si: Încă un pacient aflat în pavilionul afectat de incendiu, transferat ulterior la Spitalul "Elias", a murit

Avocatul Poporului a transmis IGSU recomandarea de a depune, în regim de urgenţă, ”toate demersurile necesare, în baza atribuţiilor ce îi revin, în vederea respectării reglementărilor tehnice şi dispoziţiilor legale de apărare împotriva incendiilor şi aplicarea măsurilor privind activităţile de apărare împotriva incendiilor la nivelul unităţilor sanitare din ţară”.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în contextul prevederilor articolelor 22 şi 34 din Constituţie privind dreptul fundamental la viaţă şi integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii, în baza informaţiilor prezentate în mai multe surse mass-media care arată faptul că pe teritoriul României există numeroase unităţi sanitare care nu au autorizaţie de securitate la incendiu.

Toate acestea după ce în ultimele luni, în România, au avut loc mai multe incendii în cadrul unităților sanitare. Vinerea trecută, un incendiu a izbuncnit în Pavilionul 5 al Institutului ”Matei Balș”. În urma acestui incendiu au murit 10 pacienți internați în acest spital.

Citeste si: Declarațiile cutremurătoare făcute de un pacient internat la Spitalul ”Matei Balș”: ”Era frig”

Incendiul de la ”Matei Balș”: 10 pacienți decedați

Comisarul-șef Marian Mihoci, șeful Serviciu Omoruri din cadrul Poliției Capitalei și Alexandru Anghel, procurorul criminalist, din cadrul Parchetului Tribunalului București, care anchetează incendiul de la Institutul ”Matei Balș”, au făcut declarații de presă, vineri seară, referitoare la tragedie. 

Procurorul Alexandru Anghel a anunţat vineri seara că este posibil să se fi produs două explozii ale unor tuburi de oxigen, după izbucnirea incendiului la Institutul "Matei Balş".

"Se pare, este posibil, să fi fost două explozii ale unor tuburi de oxigen, ulterior incendiului. Se pare că a fost un incendiu şi apoi au fost două explozii ale unor tuburi de oxigen. Se pare. Urmează să lămurim", a explicat procurorul.

 


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si